Nieuws

Rob Harmeling ploegleider nieuwe profformatie Bas Tietema

Voormalig profwielrenner Rob Harmeling wordt ploegleider van de wielerformatie van Bas Tietema uit Zwolle.
Voormalig profwielrenner Rob Harmeling wordt ploegleider van de wielerformatie van Bas Tietema uit Zwolle. © RTV Oost
Oud-wielrenner Rob Harmeling uit Marle wordt met grote waarschijnlijkheid ploegleider van de nieuwe wielrenformatie van Bas Tietema. Zwollenaar Tietema hintte daar eerder deze week op in het TV Oost-programma Bij Oost Vandaag. Harmeling, ooit winnaar van een Touretappe, is vooral binnengehaald omdat hij bekendstaat als een mental coach die renners beter kan maken.
Het hele profavontuur begon 3,5 jaar na de volgende oproep van Zwollenaar Tietema: "Wil jij de hele Tour de France volgen? Ik zoek een assistent voor een beetje instagrammen, youtuben en het organiseren achter de schermen."
Een oproep met grote gevolgen, blijkt nu. De 27-jarige Tietema, met ruim 150.000 abonnees op YouTube, heeft sindskort zijn eigen wielerprofploeg, genaamd Tour de Tietema Unibet Cycling Team.
Terug naar 3,5 jaar geleden. Tietema was al volop bezig met wielrennen. De Zwollenaar keek wielerprogramma's, las erover en deed mee aan tourpoules. Alleen miste hij daarin wat. Tietema: "Het was altijd erg journalistiek. Het ging alleen over de wedstrijd. Als je naar de Tour de France (grootste wielerronde, red.) gaat, dan gaat het over veel dingen behalve de wedstrijd. Het gaat vooral over de beleving."

Nog nooit een video gemaakt

Die beleving wilde Tietema laten zien met video's. Een probleem: hij had nog nooit een video gemaakt. Na een oproep voor videomakers kwam hij in contact met Josse Wester en Devin van der Wiel. Samen maakten ze video's van onder meer challenges en eigen fietsavonturen op zowel amateur- als profniveau. Ze hadden een eigen ploeg genaamd Tour de Tietema, inclusief merchandise. Het aantal volgers op sociale media groeide en groeide. Inmiddels staat de teller op ruim 150.000 abonnees op YouTube.
Ons team hoeft niet per se te winnen om zichtbaar te zijn
Bas Tietema, wielrenner en eigenaar Tour de Tietema Unibet Cycling Team
Tietema ziet zijn bereik als een mooie opstap naar zijn eigen wielerprofploeg. "Het wielrennen werkt met sponsoren. Uiteindelijk is het doel goed presteren, waardoor je media aandacht krijgt. Dan zijn sponsoren ook blij. Je bent erg afhankelijk van de sportieve prestaties. Wij hebben ons eigen bereik. Daardoor hoeven we niet per se te winnen om zichtbaar te zijn zoals andere ploegen. Dat zorgt ervoor dat de druk om te winnen lager is en zo krijg je een relaxte sfeer. Natuurlijk gaan we wel voor het hoogst haalbare."
De contractondertekening voor de profploeg met Bas Tietema (links) en coach Hugo Haak op hun kantoor
De contractondertekening voor de profploeg met Bas Tietema (links) en coach Hugo Haak op hun kantoor © Tour de Tietema

Ook zelf wielrennen

Naast eigenaar wordt Tietema ook wielrenner bij de ploeg. De 27-jarige, die in zijn jeugd een talentvolle wielrenner bij profploeg BMC was, vindt dat een lastige situatie. "Bij het oprichten van het team was ik heel druk. Nu hebben we als coach Hugo Haak (eerder succesvol baanwielrencoach, red.). Alles op het gebied van de ploeg ligt bij hem, waardoor ik meer vrijheid heb. Toch is het soms lastig. Mensen denken aan mij vanwege de naam Tietema en bellen mij, maar Hugo is verantwoordelijk."

Thuiswedstrijd

De start van de ploeg is op 1 januari 2023 op continentaal niveau. Dat is het derde niveau van het wielrennen. De eerste wedstrijd in Nederland is de Ster van Zwolle begin maart. Direct een thuiswedstrijd voor Tietema. "Ik ben in Zwolle opgegroeid. De organisator van de Ster van Zwolle is vorig jaar overleden. Nu is er nieuwe organisatie. Daarnaast wordt het onze eerste wedstrijd in Nederland. Dit alles maakt het speciaal", zegt Tietema.
Kijk hier de uitzending van Bij Oost Vandaag met Bas Tietema terug.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.