Nieuws

Gazpromgemeenten krijgen compensatie voor 'peperdure' nieuwe gascontracten

Gazprom Energy
Gazprom Energy © ANP
De gemeenten in Twente krijgen financiële compensatie van het Rijk voor de nieuwe, dure gascontracten die ze verplicht moesten afsluiten. Minister Jetten (Klimaat en Energie) verplichtte de gemeenten om te stoppen met gasbedrijf Gazprom, vanwege de Russische inval in Oekraïne. Bij de nieuwe energieleverancier Vattenfall zijn de Twentse gemeenten vier keer duurder uit.
Alle gemeenten moesten het contract met het Russisch gasbedrijf Gazprom voor 10 oktober hebben beëindigd. Daar gaven ze in Twente gehoor aan, met een flink prijskaartje tot gevolg. Hoewel Twente aan de deadline voldeed, stelde minister Jetten de overstaptermijn voor 'Gazpromgemeenten' in oktober met drie maanden uit.
Bovendien nationaliseerde Duitsland afgelopen maandag de Europese tak van Gazprom Energy, waardoor Nederlandse gemeenten nu helemaal niet meer van het gascontract met Gazprom af hoeven.

Compensatie

Voor de gemeenten in Twente komt dat allemaal te laat: zij zitten al vast aan het nieuwe gascontract met Vattenfall, dat hen miljoenen euro's per jaar meer gaat kosten.
Jami van Essen, wethouder van Losser en coördinator namens de gemeenten, sprak vandaag met een delegatie van het ministerie van Economische Zaken. "Het ministerie zegt nu toe: jullie worden gecompenseerd. We gaan berekenen hoe hoog de schade precies is nu we duurdere contracten hebben en geven dit door aan het Rijk", aldus Van Essen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.