Nieuws

Provincie Overijssel kan nog niets zeggen over termijn waarop Staphorst weer een eigen treinstation heeft

Het provinciehuis in Zwolle
Het provinciehuis in Zwolle © RTV Oost / Randy Peters
Krijgt Staphorst op termijn weer een eigen treinstation? Wie af gaat op de antwoorden die ChristenUnie-Statenlid Jan Westert kreeg van het provinciebestuur, kan niet anders dan concluderen dat de kogel voorlopig nog niet door de kerk is. Concrete plannen voor een station liggen er nog niet. Er moeten sowieso eerst nog een paar hobbels weggenomen worden voor die plannen dichterbij komen.
Een van die hobbels is de onderhandeling tussen de provincie Friesland en het Rijk over de decentralisatie van de sprinterdienst Zwolle-Leeuwarden. Het kabinet heeft plannen om de stoptrein tussen Zwolle en Leeuwarden in 2025 onder te brengen in de regionale concessie. Dan kunnen ook regionale vervoerders op het traject rijden.

Verschil van inzicht

Een overeenstemming met de provincie Friesland heeft het Rijk intussen echter nog niet, stelt het provinciebestuur in antwoord op vragen van CU-Statenlid Westert. Dat heeft onder meer te maken met een verschil van inzicht over de infrastructurele maatregelen die nodig zijn. Maar ook over de exploitatiekosten en de vergoeding vanuit het Rijk voor het laten rijden van de sprinterdienst zijn de partijen het nog niet eens, meldt de provincie Overijssel.
Overigens is het provinciebestuur van mening dat de OV-verbindingen met Staphorst afdoende zijn. "Staphorst wordt bediend door lijn 40 en scholierenlijn 640. Deze rijden beiden tussen Meppel en Zwolle. In de basis rijdt lijn 40 van maandag tot en met vrijdag twee keer per uur en op zaterdag eens per uur. Lijn 640 rijdt in de ochtendspits vier ritten naar Zwolle en in de middag vierritten naar Staphorst. Daarmee is het vervoeraanbod passend bij de vraag."

Afhankelijk

Op extra inzet van de provincie om de realisatie van treinstation in Staphorst te realiseren, hoeven de partijen in Provinciale Staten niet te rekenen. Daarvoor is het proces te veel afhankelijk van andere partijen, zoals bijvoorbeeld de provincie Friesland en het overleg dat wordt gevoerd met het Rijk.
Zodra die hobbel genomen is kan gekeken worden naar vervolgacties. "Provincie Overijssel is tot nu toe altijd betrokken geweest bij onderzoeken en studies naar decentralisaties van onder meer de noordelijke sprinterdiensten Zwolle-Leeuwarden en Zwolle-Groningen om onze Overijsselse belangen hierbij te behartigen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.