Nieuws

Staphorst plaatst camera's in openbare ruimte vanwege aangekondigd protest Kick Out Zwarte Piet

Kick Out Zwarte Piet bij een eerdere demonstratie
Kick Out Zwarte Piet bij een eerdere demonstratie © ANP / Evert Elzinga
De gemeente Staphorst doet een beroep op iedereen om vandaag voor de kinderen een mooie Sinterklaasintocht van te maken. Tegelijkertijd heeft de gemeente preventieve maatregelen getroffen vanwege de aangekondigde demonstratie van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) tijdens de intocht. Er komt een demonstratievak en er worden camera's geplaatst.
De camera's worden opgesteld op het Marktplein en bij de stovonde langs de route van de intocht van Sinterklaas. Toen bekend werd dat het organiserende comité in Staphorst de goedheiligman door zwarte pieten wil laten vergezellen, kondigde afgelopen week actiecomité Kick Out Zwarte Piet een demonstratie aan.
Demonstreren is een recht.
Gemeente Staphorst
De gemeente Staphorst communiceert daarover: "Demonstreren is een recht. Een zogeheten kennisgeving aan de gemeente volstaat, er is geen vergunning nodig om te kunnen demonstreren. Er kunnen wel voorwaarden aan de demonstratie worden meegegeven."
In overleg met de KOZP en de organisatie van de intocht is besloten een demonstratievak in te richten. Na berichten op social media over de demonstratie heeft Staphorst besloten ook preventief camera's te plaatsen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.