Nieuws

Grimmige sfeer bij Sinterklaasintocht in Staphorst, burgemeester verbiedt demonstratie

Tegendemonstranten houden auto's tegen en steken vuurwerk af
Tegendemonstranten houden auto's tegen en steken vuurwerk af © Persbureau Meter
Burgemeester Jan ten Kate van Staphorst heeft de demonstratie van Kick Out Zwarte Piet, tegen het gebruik van traditionele Zwarte Pieten, verboden. Het besluit is genomen in overleg met de politie en het Openbaar Ministerie. "De veiligheid kon niet gegarandeerd worden in het dorp en op het Marktplein waar het feest plaatsvond", aldus de gemeente.
De goedheiligman kwam vanmiddag aan in Staphorst. Actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) had aangekondigd tijdens de intocht te zullen demonstreren. Op de afrit Staphorst van de snelweg A28 stonden honderden tegendemonstranten, die wilden voorkomen dat actievoerders van KOZP naar de intocht konden rijden. De sfeer ter plekke was grimmig.
Beelden van de onrust:
Grimmige sfeer in Staphorst bij intocht Sinterklaas
Op beelden is te zien dat een deel van de tegendemonstranten verkleed is als traditionele Zwarte Piet. Auto's die vanaf de snelweg richting Staphorst wilden rijden, werden door de pieten tegengehouden en 'gecontroleerd'. Bij ten minste één auto werd er vuurwerk richting de wagen gegooid.
Ook werd de auto bekogeld met eieren en zou van één auto een band zijn lekgestoken. Volgens ooggetuigen zaten in deze auto demonstranten van Kick Out Zwarte Piet.

Veiligheid niet gegarandeerd

De politie was met meerdere eenheden aanwezig. Ook de Mobiele Eenheid was paraat en werd ingezet. Actievoerders werden aan de rand van Staphorst door de politie tegengehouden en weggestuurd.
De demonstratie is afgelast, omdat de veiligheid niet gegarandeerd zou zijn voor zowel de bezoekers op het feest als de demonstranten. "Alle inzet van de politie is elders nodig bij de toegangswegen naar Staphorst", aldus de gemeente.

Geen aanhoudingen

De politie laat weten dat er bij de demonstraties vanmiddag geen aanhoudingen zijn verricht. Maar volgens woordvoerder Ellen Prummel kan niet worden uitgesloten dat die later nog zullen volgen: "Er zal nog onderzoek plaatsvinden over wat zich vanmiddag heeft voorgedaan. Er zijn strafbare feiten geconstateerd, zoals vernieling en bedreiging. Dat onderzoeken we nog en maken daarbij ook gebruik van videobeelden."

Maatregelen

De gemeente Staphorst liet vooraf weten preventieve maatregelen te nemen om de intocht ordentelijk te laten verlopen. Zo is er cameratoezicht ingesteld en was er voor KOZP een speciaal demonstratievak ingericht. Ook riep de gemeente vooraf op om het vooral netjes te houden.
Demonstratie afgelast, politie stuurt actievoerders weg
Demonstratie afgelast, politie stuurt actievoerders weg © Persbureau Meter
Auto's worden op de afrit Staphorst tegen gehouden door traditionele Zwarte Pieten
Auto's worden op de afrit Staphorst tegen gehouden door traditionele Zwarte Pieten © Persbureau Meter

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.