Nieuws

Ouders omgekomen Bram (12) uit Haaksbergen willen verbod op klaphamer

Het monument voor Bram, de jongen die om het leven kwam bij het 'klaphamerdrama' Haaksbergen.
Het monument voor Bram, de jongen die om het leven kwam bij het 'klaphamerdrama' Haaksbergen. © News United / Dennis Bakker
Er moet een landelijk verbod komen op klaphamers. Dat willen de ouders van Bram, het 12-jarige jongetje dat in Haaksbergen afgelopen oudejaarsdag door zo'n klapkamer om het leven kwam. Volgende week buigt de rechtbank zich over het fatale ongeluk. De ouders en broertje Jesse zullen inspreken om hun verhaal te doen en te pleiten voor een verbod op de klaphamer. "Zodat Bram niet voor niets is gestorven."
Het steekt ouders Tom en Kitty Freriks dat klaphamers in Nederland 'gewoon' zijn toegestaan. "Bram krijgen we er niet mee terug, maar als we kunnen voorkomen dat ook maar ooit weer iemand komt te overlijden door een klaphamer, dan is zijn dood niet helemaal voor niets geweest", zeggen de ouders tegen RTV Oost.

'Geen ongeluk'

Volgens de ouders was er geen sprake van een ongeluk. "Natuurlijk heeft de verdachte, die dat apparaat bediende, het gevolg niet gewild. Zo realistisch zijn we ook wel. Maar wat ons betreft is dit niet af te doen als een ongeluk. Vooral omdat er in de aanloop naar de ontploffing een aantal handelingen is verricht dat het verwijtbaar en vermijdbaar maakten dat er iemand gewond zou kunnen raken."
Aankomende vrijdag moet de man uit Haaksbergen, die de klaphamer bediende, zich voor de rechter moeten verantwoorden. Tijdens de rechtszaak zullen Tom en Kitty gebruikmaken van hun spreekrecht. "Hoe één zo'n klap een gezin volledig uit elkaar kan rukken. Dat willen we overbrengen op de verdachte. Hoe explosief dit goedje wel niet is. Met uiteindelijke doel dat er een verbod op klaphamers komt. Zodat Bram niet voor niets is gestorven."
Bekijk de documentaire 'In één klap: de ouders van Bram (12) over het fatale klaphamerdrama':

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.