Nieuws

Aangiftes van bedreiging, vernieling en diefstal na intocht in Staphorst

Bij de intocht van Sinterklaas in Staphorst vandaag zijn diverse strafbare feiten gepleegd. Dat meldt de politie. Er zijn aangiftes gedaan van bedreiging, vernieling van een auto en diefstal van goederen uit een auto. De politie, die nog geen aanhoudingen heeft verricht, is een onderzoek gestart.
De goedheiligman kwam vanmiddag aan in Staphorst. Actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) had aangekondigd tijdens de intocht te zullen demonstreren. Op de afrit Staphorst van de snelweg A28 stonden honderden tegendemonstranten, die wilden voorkomen dat actievoerders van KOZP naar de intocht konden rijden. De sfeer ter plekke was grimmig.

Inzet ME

De inzet van de politie was volgens een woordvoerder noodzakelijk om de rust te laten terugkeren. Daarbij is ook de ME ingezet. De geplande demonstratie van Kick Out Zwarte Piet werd voortijdig verboden. "De politie betreurt dat de demonstratie verboden moest worden. Het recht om te demonsteren is een groot goed", meldt een woordvoerder.
Burgemeester Jan ten Kate van Staphorst spreekt van 'een heel dubbel gevoel'. "We wilden vandaag een mooi kinderfeest organiseren. We wilden ook faciliteren dat er gedemonstreerd kon worden, daar hadden we ook een vak op het Marktplein voor georganiseerd. Dat het niet gelukt is die mensen hier naartoe te krijgen, voelt toch als een soort nederlaag. We konden de veiligheid van de demonstranten niet garanderen."
Beelden van de onrust:
Grimmige sfeer in Staphorst bij intocht Sinterklaas
De politie is een onderzoek gestart naar de ongeregeldheden, waarbij strafbare feiten zijn gepleegd. De politie zegt te beschikken over diverse camerabeelden van de incidenten. Ook roept de politie mensen op die slachtoffer zijn geworden en nog geen contact hebben gezocht, dit alsnog te doen.
Bij de ongeregeldheden zijn geen gewonden gevallen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.