nieuws

Rioolwaterzuiveringsinstallatie in Raalte werkt niet goed, mogelijk illegale lozing

Waterschap Groot Salland
Waterschap Groot Salland
Waterschap Groot Salland heeft geconstateerd dat de rioolwaterzuiveringsinstallatie slecht functioneert. De zuiveringscapaciteit is vandaag met een derde afgenomen. De micro-organismen die het afvalwater zuiveren doen het niet goed, mogelijk als gevolg van een illegale lozing op het riool.
Het Waterschap Groot Salland heeft geprobeerd om slib met goed werkende micro-organismen over te brengen van andere zuiveringsinstallaties naar Raalte. Dit moet het zuiveringsproces weer op gang te brengen, maar tot op heden is dit niet gelukt.
Op de rioolwaterzuivering Raalte komt per uur 275.000 liter afvalwater binnen van huishoudens en van bedrijven uit Raalte, Heeten, Nieuw Heeten, Mariënheem, Broekland, Haarle, Lemelerveld en Luttenberg. Als het regent kan de aanvoer van de hoeveelheid te zuiveren afvalwater oplopen tot 2.500.000 liter per uur.

Mogelijke oorzaak is een illegale lozing

De oorzaak van de storing op de zuivering is dat het afvalwater uit Raalte en omgeving vervuild lijkt door een lozing van een stof die een remmende werking heeft op de micro-organismen. Op dit moment wordt onderzocht welke stoffen in het riool zijn geloosd en waar dat vandaan komt. Aqualysis, het waterschapslaboratorium, is ingeschakeld en de eerste analyse-resultaten worden vanavond verwacht.

Omwonenden zijn geïnformeerd

De omwonenden in de directe omgeving van de rioolwaterzuiveringsinstallatie zijn geïnformeerd over de problemen. Zij zullen in komende dagen veel activiteiten op en rondom de zuiveringsinstallatie zien. Elders in de gemeente Raalte worden monsters van het afvalwater genomen uit de riolering of bij een gemaal.
Het gezuiverde afvalwater van de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Raalte wordt geloosd op de Hondemotswetering. Het waterschap houdt de waterkwaliteit van deze wetering nauwlettend in de gaten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.