Nieuws

Van boycot tot groot feest: zo volgen drie Overijsselse cafés het WK Voetbal

Mart Groenman van The Three Musketeers in zijn 'WK-tent'
Mart Groenman van The Three Musketeers in zijn 'WK-tent' © RTV Oost/Marcus Ganzevles
Van een grote tent waar honderden voetbalfans terechtkunnen tot een algehele boycot: het WK Voetbal in Qatar leidt tot dilemma's in de cafés in Overijssel. Want hang je in de kroeg de schermen op, of niet? Vanwege alle schandalen in Qatar is de WK-koorts een stuk minder. "Natuurlijk kijken we niet weg voor alles wat er is gebeurd."
Straks om 17:00 uur gaat het wereldkampioenschap in Qatar van start. Waar het WK Voetbal normaal garant staat voor flink meer omzet voor de horeca in Overijssel, is er dit WK van eensgezindheid geen sprake.

Feest versus boycot

In Hengelo staat er bij de zaak van The Three Musketeers een tent van honderdvijftig vierkante meter groot. "We hebben zo'n 150 zitplaatsen en binnen in de zaak hebben we ook nog 250 plekken, dus ik denk dat we een mannetje of vierhonderd kwijt kunnen", zegt Mart Groenman, eigenaar van The Three Musketeers in Hengelo.
Hoe anders is dat bij brouwerij Stanislaus Brewskovitch in Enschede, waar ze het WK Voetbal boycotten. "Het voelt gewoon heel slecht voor ons", zegt eigenaar Ricco Chin. "Geld rules the world lijkt het wel. Daar moeten we een statement voor maken, ook al is het maar een klein statement. Zeker in de pub willen we er geen aandacht aan besteden."
Groenman van de Hengelose horecazaak daarop: "Wij vinden er ook van alles van. Alleen het Nederlands elftal gaat nou eenmaal voetballen, dus dan kun je er maar beter een mooi feest van maken. Op de dagen dat er voetbal is, willen we het gedoe eromheen naar de achtergrond brengen."
We gingen langs bij beide horecazaken:
Zo volgen Overijsselse cafés het WK Voetbal

Protestvlag

Een medewerker van Het Vliegende Paard in Zwolle geeft aan dat alle WK-wedstrijden in het studentencafé zijn te zien. "Maar ik heb niet het idee dat het WK nog heel erg leeft. In de planning houden we wel rekening met extra aanloop tijdens de wedstrijden van het Nederlands elftal. Dan zetten we extra personeel in. Tijdens andere wedstrijden draaien we met een normale bezetting."
Bij Stanislaus in Enschede hangt buiten aan de gevel een protestvlag met de tekst this is not our world cup (dit is niet ons WK, red.) "Wij staan voor gelijkheid voor iedereen en voor dezelfde rechten voor iedereen", zegt eigenaar Chin. Bang dat hij omzet misloopt, is hij niet. "We moeten geld verdienen, dat is duidelijk. Maar op deze manier voelt het niet goed."
Hoewel het buiten nabij het vriespunt is, denkt uitbater Groenman niet dat de mensen in zijn WK-tent hoeven te blauwbekken. "We gaan een beetje voorverwarmen met wat heaters. Door de spanning en opwinding van de mensen komt het daarna wel goed."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.