Nieuws

'Geen verklaring voor totale geheugenverlies kruisboogschutter Almelo'

Foto's van de slachtoffers van het kruisboogdrama bij de rechtbank in Almelo
Foto's van de slachtoffers van het kruisboogdrama bij de rechtbank in Almelo © RTV Oost / Leroy Vugteveen
Dat de Almelose kruisboogschutter zich helemaal niets meer kan herinneren van 17 september 2021, de dag van het kruisboogdrama, is opmerkelijk. Dat stellen experts tijdens de tweede inhoudelijke zittingsdag in de rechtbank in Almelo. Een psychose zou dat ook niet kunnen veroorzaken. "Dan zijn er vaak flarden die mensen zich toch kunnen herinneren."
Bij het kruisboogdrama in september vorig jaar kwamen Maral (52) en Zonund (70) met in totaal 26 messteken om het leven in een flatwoning aan de M. Th. Steynstraat in Almelo. Een verpleegkundige belde op het balkon 112 en wist te ontkomen. Ze raakte door de val wel zwaargewond. De dertigjarige man, die daarna met ontbloot bovenlijf en met een kruisboog vanaf zijn balkon schoot, is verdachte in de zaak.

Opvallend

"Het viel mij op dat de verdachte zei zich van die bewuste dag niets te herinneren", vertelt psycholoog Marko Jelicic, universitair hoofddocent aan de Maastricht University.
Dat is opvallend, omdat mensen met geheugenverlies zich normaliter wel flarden kunnen herinneren. Zo zou uit onderzoeken naar geheugenverlies blijken, stelt de deskundige. Ook wanneer er sprake zou zij van een psychotische toestand. "Het past niet bij authentiek geheugenverlies."

Pijnlijk en confronterend

Deskundigen van het Pieter Baan Centrum (PBC) zeggen het mogelijk is dat de verdachte de herinneringen 'vermijdt'. Dat omdat deze te pijnlijk en confronterend kunnen zijn.
Dat zou aansluiten bij een uitspraak die de verdachte in het PBC zou hebben gedaan. Volgens een deskundige heeft hij daar gezegd: 'Ik ben bang het me te herinneren'.
Dat een traumatische gebeurtenis tot geheugenverlies kan leiden, klopt niet. De specialisten zeggen dat traumatische gebeurtenissen juist beter worden opgeslagen. Maar ze zeggen ook dat er een andere reden kan zijn die het lastig maakt om de gebeurtenissen naar boven te halen.

Drugsgebruik

Uit bloed- en urineonderzoek komt naar voren dat er geen drugs zou zijn gebruikt op de bewuste dag. Daarbij moet wel worden gezegd dat de eerste urinezak is weggeraakt en dus de tweede is onderzocht. Ook heeft de verdachte een flinke hoeveelheid bloed toegediend gekregen, wat de onderzoeksresultaten beïnvloed kan hebben. Bloedsporen op het balkon van de verdachte, die mogelijk bij het schot in zijn borst zijn ontstaan, zijn ook onderzocht. Hieruit kwam wederom geen drugsgebruik naar voren.
Een PBC-deskundige stelt dat het niet per se hoeft dat de verdachte op de dag zelf drugs heeft gebruikt. “Gebruik van lsd in voorgaande dagen heeft kunnen leiden tot het uitlokken of versterken van een psychose.”
Er zijn wel lsd-sporen in het haar van de verdachte gevonden. Uit een Engels onderzoek blijkt dat lsd-sporen in haardelen alleen op te sporen zijn als er 'herhaald gebruik van lsd'.

Psychotische toestand

Dat de verdachte zich niet kan herinneren wat hij in het PBC gezegd zou hebben gezegd, of wat er in de dagen voorafgaand aan het kruisboogdrama heeft, valt te verklaren. Volgens het PBC strookt dat met de klachten die de verdachte heeft en dat zou wijzen op een psychotische toestand. "Dan worden herinneringen rommelig opgeslagen", stellen de onderzoekers.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.