Nieuws

Staatssecretaris wil dat afvalwaterinjectie in Twente niet meer wordt opgestart

De afvalwaterinjectielocatie in Rossum
De afvalwaterinjectielocatie in Rossum © ANP
"Ik wil dat de waterinjectie in Twente niet meer wordt opgestart." Met die duidelijke woorden begint staatssecretaris Vijlbrief de antwoorden op Kamervragen van CDA-Kamerlid Agnes Mulder. Maar om dat voor elkaar te krijgen, moet Vijlbrief de NAM meekrijgen. Of dat gaat lukken, is nog maar de vraag.
Officieel heeft de NAM tot het einde van het jaar een vergunning om in Rossum afvalwater in de grond te injecteren. De toekomst is echter onzeker.
Op dit moment wordt er geen afvalwater in de Twentse bodem gepompt, maar in oktober werd duidelijk dat de NAM daar wel plannen voor heeft. Daar is een nieuwe vergunning voor nodig, benadrukte Vijlbrief toen al.

"Hoop dat het niet zover komt"

Maar Vijlbrief hoopt dat die vergunningsaanvraag er nooit komt, schrijft hij. "Ik ga binnenkort met NAM hierover verder praten. Mijn inzet is namelijk dat er geen productiewater meer in Twente wordt geïnjecteerd en dat NAM zich richt op het realiseren van een veilig en schoon proces in Drenthe." Vijlbrief wil de NAM dus overhalen tot het niet aanvragen van een nieuwe vergunning. "Ik zie daar in de Tweede Kamer ook geen draagvlak voor", zegt hij.
De afvalwaterinjectielocatie in Rossum
De afvalwaterinjectielocatie in Rossum © ANP
De NAM wil een zogenaamde 'gefaseerde transitie van Twente naar Drenthe'. Daarvoor is een stappenplan gemaakt en daaruit blijkt dat de NAM wil blijven injecteren in Twente, zolang de bouw van nieuwe injectieputten in Drenthe niet is afgerond.

Tolueen

Mocht de NAM toch opnieuw een vergunning aanvragen, komt deze 'gewoon' op z'n bureau. "Ik moet een dergelijke aanvraag conform de gebruikelijke procedure behandelen en dan daarover een besluit nemen. Dit besluit staat open voor bezwaar en beroep."
Kijk onze explainer: Waarom de NAM giftig afvalwater in de Twentse bodem pompt
Onder meer de stof tolueen speelt een sleutelrol bij het wel of niet toekennen van een eventuele nieuwe vergunning aan de NAM. Als de aardoliemaatschappij in Rossum opnieuw wil beginnen met injecteren, moet uit het afvalwater deze stof gefilterd worden. Dat kan met een speciale filter, die al wel op de nieuwe injectielocatie in Drenthe wordt gebouwd.
In Rossum staat niet zo'n filter. "Als NAM een andere manier vindt om dit gehalte binnen de normen te brengen dan heeft NAM de vergunning voor de filterinstallatie niet nodig", schrijft Vijlbrief. Maar de NAM heeft het idee om het in Drenthe te filteren en dan via leidingen naar Twente te transporteren. Zo hoopt de aardoliemaatschappij alsnog groen licht te krijgen voor injectie in Twente.

'In gesprek'

Maar Vijlbrief hoopt dat het niet zover komt. Meerdere keren schrijft hij in de Kamervragen dat hij met de NAM wil praten. "Het is echter mijn inzet dat NAM de waterinjectie in Twente niet weer opstart. Zoals eerder aangegeven ga ik hierover met NAM in overleg."
Wanneer dat overleg is, schrijft Vijlbrief niet.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.