Met ammonium vervuild water bij Heeten mogelijk oorzaak probleem RWZI Raalte

Bij Heeten is de mogelijke bron gevonden van de problemen met de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) in Raalte. Het waterschap heeft daar in het afvalwater in de riolering een sterk verhoogde concentratie ammonium gevonden.

Waterschap Groot Salland constateerde vandaag problemen met de zuiveringsinstallatie in Raalte, waar het afvalwater van huishoudens en bedrijven uit de regio wordt gezuiverd. Die zuivering wordt gedaan door micro-organismen die de bacteriën als het ware opeten. Maar zij doen al een aantal dagen hun werk niet goed. En dus wordt het water niet zo schoon als zou moeten.

Het waterschap vermoedt dat de micro-organismen verstoord worden doordat ergens zwaar vervuilde stoffen op het riool zijn geloosd. Op tientallen locaties zijn daarom monsters genomen van het afvalwater om te bekijken waar het probleem zit. Bij het rioolgemaal de Telgen in Heeten bleek een sterk verhoogde concentratie ammonium in de riolering te zitten.

Leegpompen en afvoeren

Inmiddels is het rioolgemaal bij Heeten stopgezet. De riolering wordt er op verzoek van de gemeente Raalte ter plaatse leeggepompt en afgevoerd. Waarschijnlijk gaan ze daar vanavond al mee beginnen. In totaal moet zo'n 20.000 liter afvalwater worden afgevoerd.

Het staat volgens het waterschap niet vast dat de vervuiling bij Heeten de problemen bij de zuiveringsinstallatie in Raalte heeft veroorzaakt. Het onderzoek op andere locaties gaat daarom ook door.

Meer over dit onderwerp:
Waterschap Groot Salland Raalte Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren