Nieuws

Moordpoging in Enschedese kroeg blijkt gefilmd: "Je ziet het vuur uit de loop komen"

Politieonderzoek in de Enschedese binnenstad afgelopen mei
Politieonderzoek in de Enschedese binnenstad afgelopen mei © News United
Justitie heeft sterk bewijs in handen tegen de zoon van een Enschedese horecabaas, die verdacht wordt van een moordpoging in de binnenstad. Dat zeggen bronnen rond politieonderzoek Antares22 tegen RTV Oost. Vandaag heeft de rechtbank besloten het voorarrest van de verdachte te verlengen met zeker drie maanden.
De schietpartij aan de Noorderhagen afgelopen mei blijkt gefilmd door bewakingscamera's, in kleur. "Je ziet zelfs het vuur uit de monding van de loop komen", stelt een bron. En de verdachte lijkt als twee druppels water op de persoon die het wapen hanteert.

Vijf schoten

De verdachte zou hebben geschoten, nadat hij in elkaar was geslagen door een groep mannen. Dat zou zijn gebeurd aan de Stadsgravenstraat, waar een van de horecazaken van zijn pa is gevestigd. De groep zou het al vaker op de zoon en zijn vader hebben voorzien.
Tien minuten na de mishandeling is de zoon naar verluidt het groepje mannen opnieuw tegengekomen en heeft toen een wapen op hen gericht. Getuigen hebben zo'n vijf schoten gehoord. Echter niemand heeft zich als gewonde gemeld. Leden van de groep die beschoten zou zijn, hullen zich richting de politie in stilzwijgen.

Kogel met bloed

Agenten vonden in de omgeving wel één kogelpunt met bloed. Forensisch deskundigen bekijken nu of ze kunnen achterhalen om wiens bloed het gaat en of de zoon van de horecaondernemer misschien sporen op de kogel heeft achtergelaten. De schietpartij was op de Noorderhagen, waar de vader van de verdachte een tweede horecazaak heeft.
Kort na de schietpartij vertrok de verdachte zoon vanaf een Duits vliegveld naar Turkije. Sindsdien was er een Europees aanhoudingsbevel tegen hem uitgevaardigd. Maar omdat Turkije geen uitleveringsverdrag heeft met Nederland, zat de man daar 'veilig'. Twee weken geleden nam hij na overleg met zijn advocaat en politie het vliegtuig naar Schiphol, waarna hij werd aangehouden en verhoord.

Alarmpistool

Bij die verhoren stelt de verdachte dat hij die avond een gasalarmpistool heeft gehanteerd en geen regulier wapen. Dat alarmpistool zou hem die avond in bewaring zijn gegeven door een vriend. "En omdat het niet gaat om een gewoon pistool, is er hooguit sprake van bedreiging", zegt de verdachte richting de rechercheurs van onderzoek Antares22.
Justitie ziet dat anders. Die gaat vooralsnog uit van een poging tot moord. Dat komt met name omdat er tussen de veronderstelde mishandeling en de schietpartij zo'n tien minuten tijd zat. "In die tijd had hij zich kunnen beraden." Daarnaast gaan de opsporingsdiensten er vanuit dat er een pistool is gebruikt.
Ook de vader is verhoord. Hij is kort daarna weer in vrijheid gesteld. De vragen aan hem gingen met name over incidenten die aan de moordpoging vooraf zouden zijn gegaan.
De bekende advocaat Umut Ural die de zoon bijstaat, kan niet inhoudelijk op de kwestie ingaan. "Een discussie over het al dan niet schieten met een wapen en de juridische kwalificaties daarvan hoort niet in de media, maar komt aan bod tijdens een inhoudelijke strafzitting."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.