Nieuws

Alle bedrijven rond afgebrande autozaken in Enschede blijven nog dicht

Drie autobedrijven brandden uit aan De Reulver in Enschede
Drie autobedrijven brandden uit aan De Reulver in Enschede © RTV Oost
Van de drie autobedrijven die afgelopen nacht in lichterlaaie stonden aan de Reulver in Enschede, is vrijwel niets meer over. De bedrijven aan de voorkant van het bedrijfsverzamelgebouw liepen vooral rook- en waterschade op en blijven vandaag dicht in verband met onderzoek.
Meerdere ondernemers staan maandagochtend met de tranen in hun ogen bij het hek van de afgebrande bedrijven. Enkele ondernemers horen in de loop van de ochtend pas over de verwoestende brand die ‘s nachts woedde en reden zo snel mogelijk naar hun panden aan De Reulver in Enschede Zuid.
Het bedrijfsverzamelgebouw is het adres van een grote hoeveelheid bedrijven. Onder meer Tomax Confectie, uitzendbureau Yardwork, een jurkenzaak en huiswerkbegeleiding is er ondergebracht. De bedrijven hebben rook- en/of waterschade en er zijn meerdere ruiten gesneuveld. Van de drie autozaken achterop het terrein is vrijwel niets over. Het gaat om De Reulver Occasions, Auto Export Nederland en Exit Auto’s.
Veel schade na de grote uitslaande brand in Enschede
Veel schade na de grote uitslaande brand in Enschede © RTV Oost
Exit Auto’s houdt zich sinds 2008 bezig met de in- en export van auto’s. Auto Export Nederland zit ernaast, dat bedrijf wordt gerund door de ex-man van de eigenaresse van Exit Auto’s.

Conflict met ABN Amro

Exit Auto’s haalde vorig jaar het nieuws door een kort geding tussen de ABN AMRO bank en de autozaak. ABN AMRO wilde de bankrekeningen van de eigenaresse opzeggen, op grond van de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme (Wwft). Volgens de bank werd twee derde van de bedrijfsomzet gerealiseerd via handelaren in Bosnië en Servië. In die landen ziet de bank een groot risico op witwassen en/of terrorismefinanciering.
De bank wilde geen risico lopen, ook vanwege “een uitermate steile groeicurve van de omzet” en wilde de bankrekeningen van de eigenaresse stopzetten. Exit Auto's gaf in de proces aan dat de snelle omzetstijging het gevolg was van het feit dat het bedrijf een vergunning heeft gekregen als Toegelaten Exporteur van de Douane. De rechtbank Amsterdam stelde Exit Auto's in het gelijk en veroordeelde ABN Amro de eigenaresse over tenminste een bankrekening te laten beschikken.
Wat de oorzaak is van de grote brand, is nog onduidelijk.
Uitslaande brand bij autobedrijf in Enschede

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.