Nieuws

Politie onderzoekt eigen handelen rondom rellen in Staphorst

Politie onderzoekt eigen handelen rondom rellen in Staphorst
Politie onderzoekt eigen handelen rondom rellen in Staphorst © Persbureau Meter
De politie gaat onderzoeken hoe er door agenten is gehandeld rondom de ongeregeldheden bij de sinterklaasintocht in Staphorst. "Het feit dat het ondanks de voorbereidingen niet gelukt is ernstige bedreigingen en ongeregeldheden te voorkomen, betreurt de politie enorm", staat in een persbericht. Afgelopen zaterdag ging het mis toen demonstranten van Kick Out Zwarte Piet werden opgewacht bij de afrit van de A28.
"Hierbij is veel geweld gebruikt door relschoppers", zegt de politie in een persverklaring. "Er zijn diverse strafbare feiten gepleegd, zoals het vernielen van andermans eigendommen, diefstal en er is onder andere aangifte gedaan van bedreiging."

Strafrechtelijk onderzoek

Doordat bij de afrit van de A28 veel politie-inzet nodig was, waren er niet genoeg agenten om de veiligheid te garanderen op het Marktplein, waar het Sinterklaasfeest was. Dit leidde er toe dat de burgemeester de demonstratie verbood.
"De politie vindt het belangrijk kritisch te kijken naar haar eigen handelen rondom deze ongeregeldheden, daarom wordt op dit moment bekeken hoe de politie zich heeft voorbereid en hoe we op de dag zelf hebben gehandeld. Het zorgvuldig uitzoeken hiervan kost tijd."
Het is al wel duidelijk dat er iets misging met het begeleiden van de demonstranten van Zwolle naar Staphorst. "Een aantal demonstranten en waarnemers raakte los van de colonne en stuitte onderaan de afrit van de A28 op de relschoppers."
De politie benadrukt dat er een strafrechtelijk onderzoek loopt om erachter te komen wie strafbare feiten heeft gepleegd. "Want vast staat dat dit niet zonder gevolgen mag blijven. Er zijn door de politie nog geen aanhoudingen verricht, maar het onderzoek is in volle gang."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.