Hasselter aak De Dageraad wint 19e Mattenschippersrace

De Hasselter aak De Dageraad met schippers Aart te Velde en Ciel de Smet hebben zaterdag de 19e Mattenschippersrace gewonnen. De zeilwedstrijd voor traditionele zeilende vrachtschepen van Blokzijl naar Zwartsluis en weer terug werd afgelegd in een tijd van 14 uur en 25 minuten. Dat was de snelste zeiltijd ooit.

De mooie haven van Blokzijl was zaterdagochtend al vroeg volop in bedrijf. Zeven van de twintig grote schepen gingen om 7.45 uur van start. Kanonnier Jan Aarnink schoot het zevental af vanaf de Sas, waar de Dageraad als eerste mocht vertrekken. Omdat de start van de nummer 2 niet helemaal naar wens verliep, kon de Dageraad hier al meteen een voorsprong nemen. Schipper Aart te Velde na afloop: "Na onze start hebben we eigenlijk niemand meer dichtbij gezien. En toen we op het Giethoornse Meer omkeken, zagen we nog steeds geen masten achter ons."

10 kilometer jagen en bomen

De Dageraad ging dus onbedreigd op de overwinning af. Vanuit Blokzijl moesten de schepen vrijwel het hele stuk tot Kadoelen – en dat is ca. 10 kilometer – jagend en bomend vooruit. De wind uit zuidwest was te ongunstig om te kunnen zeilen. Maar vanaf Kadoelen was het leed ook geleden. Met een dikke windkracht 4 stoven de schepen over het Zwarte Water richting Zwartsluis. En ook daarna kon er volop gezeild worden tot aan het Noorderdiep toe.

Heftige strijd
Het laatste stukje naar Blokzijl werd daardoor het toneel van een heftige strijd tussen allerlei deelnemers, die allemaal hun eigen wedstrijdje varen. Net voor de finish bij watersportcamping Tussen de Diepen werden nog allerlei taktische manoeuvres uitgevoerd en lukte het een paar schepen nog net een plaatsje winst te boeken. Een unicum in de Mattenschippersrace: voor het eerst kwamen bijna alle schepen jagend over de finish. Slechts één kwam zeilend voorbij: de Freya van Jos ten Zijthof.


Volgend jaar viert de Mattenschippersrace zijn 20-jarig jubileum. De organisatoren zijn van plan om er dan een heel speciale editie van te maken. Maar dat duurt nog bijna een jaar: op 30 april 2016 ligt de haven van Blokzijl weer vol met prachtige traditionele zeilschepen die herinneren aan de Blokzieliger mattenschippers van weleer.

Meer over dit onderwerp:
Blokzijl Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren