Nieuws

Ook gemeente Staphorst laat eigen handelen rondom sinterklaasintocht onderzoeken

Ook gemeente Staphorst laat onderzoek doen naar handelen rondom sinterklaasintocht
Ook gemeente Staphorst laat onderzoek doen naar handelen rondom sinterklaasintocht © Persbureau Meter
Na de politie laat ook de gemeente Staphorst onderzoek doen naar eigen handelen rondom ongeregeldheden bij de sinterklaasintocht. Dat zegt de gemeente in een persverklaring. Omdat het voorafgaand aan de intocht zo uit de hand liep, heeft de burgemeester de demonstratie van actiegroep Kick Out Zwarte Piet verboden.
De burgemeester kondigt dit onafhankelijke onderzoek aan na een gesprek met Amnesty International, waarvan ook medewerkers zijn belaagd afgelopen zaterdag. Het ging mis bij de afrit van de A28, waar een groep de actievoerders en Amnesty-medewerkers opwachtte.

Veel vragen

"Demonstreren is een grondrecht. Dit hebben we als overheid te beschermen", zegt burgemeester Jan ten Kate. "Ondanks alle voorbereidingen heb ik op het laatste moment moeten afgelasten, voor de veiligheid van de demonstranten en kinderen op het Marktplein."
Deze beslissing heeft volgens Ten Kate geleid tot 'veel vragen en reacties'. "Het onafhankelijke onderzoek moet antwoord geven op de vragen die er zijn." Het is niet bekend wie dit onafhankelijke onderzoek gaat uitvoeren.
"Ik zie dat er in de samenleving onrust is over verschillende onderwerpen. Er gebeurt veel op dit moment, maar uitingen van agressie mogen nooit getolereerd worden. Het is essentieel om verdraagzaam en met respect voor ieders mening met elkaar in gesprek te blijven", zegt Ten Kate.

Politieonderzoek

Vanmiddag kondigde ook de politie aan onderzoek te zullen doen naar eigen handelen, iets wat niet vaak gebeurt. De politie benadrukt dat er ook nog een strafrechtelijk onderzoek naar de relschoppers. "Want vast staat dat dit niet zonder gevolgen mag blijven."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.