Nieuws

Florerend zorgbureau failliet, volgens directeur door perikelen met Gezondheidsinspectie

DKB Thuiszorg ging het aanvankelijk voor de wind, maar corona en perikelen met de Gezondheidsinspectie nekten het zorgbedrijf
DKB Thuiszorg ging het aanvankelijk voor de wind, maar corona en perikelen met de Gezondheidsinspectie nekten het zorgbedrijf © RTV Oost
In 2018 en 2019 boekte DKB Thuiszorg uit Hengelo nog riante winstcijfers, amper twee jaar later is de multiculturele zorgaanbieder failliet. Volgens de directeur het gevolg van de coronacrisis en met name de perikelen met de Gezondheidsinspectie en de negatieve publiciteit waarmee dat gepaard ging. De Gezondheidsinspectie had ingegrepen omdat DKB z'n zaakjes niet voor elkaar had. De curator wacht intussen nog op de jaarcijfers over de laatste jaren.
Dat schrijft curator Kim Fraterman in haar gisteren gepubliceerde openbare faillissementsverslag.

Migratieachtergrond

De zorgaanbieder richtte zich destijds op mensen met een migratieachtergrond, voornamelijk Armeniërs. De meeste cliënten spraken nauwelijks Nederlands.
Het in 2016 opgerichte zorgbureau gaat het aanvankelijk voor de wind. In 2018 en 2019 scoort de zorgaanbieder namelijk 1,2 miljoen en 1,3 miljoen omzet bij een winst van respectievelijk ruim 117.000 en 95.000 euro.
Maar vanaf 2020 klapt de omzet door corona als een plumpudding in elkaar. Volgens de zorgdirecteur kiezen door de lockdowns veel kinderen van cliënten ervoor om zelf de zorg op zich te nemen.

Dreiging dwangsom

Een jaar later ontstaan de eerste problemen met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Zoals gemeld had die DKB in april vorig jaar op de vingers getikt omdat tijdens een inspectiebezoek was gebleken dat de zorgaanbieder op vijftien essentiële punten niet aan de kwaliteitseisen voldeed.
De Gezondheidsinspectie legde een zogenoemde aanwijzing op en dreigde met een dwangsom. Bij een tweede inspectiebezoek bleek de situatie dusdanig verbeterd dat de dreigende dwangsom van tafel ging.

Leegloop

Maar kennelijk was het kwaad toen al geschied. De zorgdirecteur liet namelijk tegenover de curator weten dat er een leegloop van cliënten op gang was gekomen. Ten tijde van het faillissement februari dit jaar waren er zelfs helemaal geen cliënten meer. Bovendien speelde mee dat de zorgdirecteur privé te kampen had met een burn-out.
Telde het zorgbureau in de hoogtijdagen zestien medewerkers, begin dit jaar was er al helemaal geen personeel meer in dienst. Op dat moment werden er al driekwart jaar geen werkzaamheden meer uitgevoerd.

Lege bv

De curator stuitte in haar onderzoek op een lege bv. Er was geen (computer)apparatuur meer en bij een bezoek aan het bedrijfspand aan de Goudstraat in Hengelo trof ze nog slechts wat tafels, stoelen en kasten aan. De twee leaseauto's - een BMW M8 en een BMW uit de 3-serie - waren inmiddels terug naar de leasemaatschappij.
Verder is er sprake van een negatief banksaldo en heeft de fiscus nog een vordering van bijna 90.000 euro uit staan. Daarnaast claimt het UWV ruim twee mille en hebben zich bij de curator zeven crediteuren gemeld met een totale vordering van ruim 20.000 euro.

Boekhoudplicht

Curator Kim Fraterman wees in haar gesprekken de zorgdirecteur op de wettelijke boekhoudplicht, waar hij aan moet voldoen. Weliswaar heeft hij de boekhouding over 2018 en 2019 overgedragen, maar ontbreekt nog altijd de administratie over de laatste jaren.
Verzuimt de zorgdirecteur deze cijfers in te leveren dan kan de curator hem wegens het niet voldoen aan de boekhoudplicht privé aansprakelijk stellen voor het faillissementstekort.
De directeur liet tegenover de curator overigens weten dat hij in de zorg actief blijft. Hij is namelijk in dienst getreden bij VMF Thuiszorg, een eenmanszaak van een voormalig werkneemster van DKB die voor zichzelf is begonnen. De curator schrijft hier nog nader onderzoek naar te doen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.