Nieuws

Veelbesproken Boekeloos standbeeld teruggetrokken van Parijse veiling

Het omstreden standbeeld in Boekelo wordt voorlopig niet in Parijs geveild.
Het omstreden standbeeld in Boekelo wordt voorlopig niet in Parijs geveild. © Henk Dekker
Het wereldberoemde veilinghuis Christie's in Parijs heeft het veelbesproken standbeeld uit Boekelo teruggetrokken. Dat heeft een woordvoerder van Christie's aan RTV Oost laten weten. Aanleiding voor het terugtrekken van het kunstwerk is de rechtszaak die momenteel wordt gevoerd, waarin de gemeente Enschede en de eigenaar van het hotel Bad Boekelo beiden claimen de rechtmatige eigenaar te zijn. Christie's wil eerst meer duidelijkheid.
De veiling zou morgen beginnen, waarna kandidaten van 23 november tot 6 december de tijd krijgen om als hoogste bieder de nieuwe eigenaar te worden. Dit gaat nu voorlopig niet door.

Kort geding

Zoals vorige week gemeld heeft de gemeente Enschede een kort geding aangespannen tegen hoteleigenaar Guus Brandriet. Daarin draait het om de sculptuur Le Grand Couple van de Franse beeldhouwer Henri Étienne-Martin.
Dit beeld was in 1968 door de Koninklijke Nederlandsche Zoutindustrie (KNZ) cadeau gedaan aan de dorpsgemeenschap Boekelo, ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de KNZ.

Vergeten kunstwerk

Ruim een halve eeuw stond het kunstwerk voor de ingang van het hotel en keek er amper iemand naar om. Totdat Henk Dekker, eigenaar van een van de appartementen van het hotel, na een bezoek aan een beeldentuin in Zwitserland ontdekte dat een identieke sculptuur bij een veiling bij Christie's in Parijs anderhalve ton had opgebracht.
Voor de hoteleigenaar was dit aanleiding het standbeeld uit te laten graven, waarna het werd overgebracht naar Christie's in Parijs om het daar onder de hamer te laten brengen.

'Immaterieel erfgoed'

Toen de Dorpsraad Boekelo hiervan hoorde, sloeg het alarm. Volgens voorzitter André de Boer was het kunstwerk immers een geschenk aan de gemeenschap van Boekelo.

"Het staat symbool voor de link die Boekelo van oudsher met zout heeft. Daarmee behoort dit beeld tot ons immaterieel erfgoed", aldus De Boer eerder tegenover RTV Oost.
André de Boer van de Dorpsraad Boekelo over het betwiste vergeten standbeeld
De dorpsraad seinde de gemeente Enschede, waar Boekelo onder valt, in die vervolgens naar de rechter stapte. Tijdens het kort geding vorige week gaf de rechter beide partijen de opdracht mee om te proberen het onderling eens te worden. Daarop liet de advocaat van de gemeente weten dat hij op korte termijn met de verantwoordelijk wethouder rond de tafel wil om na te gaan wat de mogelijkheden zijn.
Hoteleigenaar Brandriet liet echter vooraf weten dat hij zich sowieso de rechtmatig eigenaar van het standbeeld vindt. Hij heeft namelijk niet alleen het hotelcomplex, maar ook het perceel gekocht. Daarmee is hij eigenaar van alle onroerend goed, zo luidt de stelling van zijn advocaat Eddy Kolkman.

Teruggetrokken

Nu er in Nederland een juridisch getouwtrek over het standbeeld plaatsheeft, heeft Christie's Parijs besloten het object van de veiling terug te trekken. Het veilinghuis wil eerst meer duidelijkheid over wie de rechtmatige eigenaar is, zo laat een woordvoerder in een schriftelijke reactie weten.
"Onder geen enkel beding zou Christie's een werk veilen waarvan niet duidelijk is wie de eigenaar is", aldus zegsman Alexandre Pauvert.
Hoteleigenaar Guus Brandriet was intussen ingeseind dat het beeld voorlopig nog niet wordt geveild. "Ze zeiden dat ze eerst meer duidelijkheid willen en dat snap ik uiteraard", aldus Brandriet.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.