Ammonium in rioolwater Heeten was illegale lozing, RWZI Raalte stabiliseert

De grote hoeveelheid ammonium die gisteren werd gevonden in het riool bij Heeten is het gevolg van een illegale lozing. Dat meldt Waterschap Groot Salland na onderzoek. Of de illegale lozing ook de problemen met de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) in Raalte heeft veroorzaakt, wordt nog onderzocht.

Al enkele dagen functioneert de rioolwaterzuivering in Raalte niet zoals het hoort. In de tanks zitten micro-organismen die het water zuiveren. Maar zij kunnen hun werk niet goed doen, waardoor het water minder schoon eruit komt dan normaal. Het waterschap vermoedde dat het probleem lag bij een illegale lozing op het riool waardoor de micro-organismen verstoord worden.

Watermonsters

De afgelopen dagen zijn daarom watermonsters genomen in de hele regio om te bekijken waar het probleem vandaan komt. Gisteren werd al bekend dat er een sterk verhoogde concentratie ammonium in het water bij gemaal de Telgen in Heeten zat. Het waterschap stelt nu dat er sprake is geweest van een illegale lozing.

Of die illegale lozing ook de oorzaak was van de problemen bij de zuivering in Raalte, is nog niet volledig duidelijk maar daar lijkt het wel op. Gisteren en vandaag is het riool bij Heeten leeggepompt. Sindsdien verbetert de situatie in Raalte. Het waterschap gaat ervan uit dat dit betekent dat de aanvoer van vervuild afvalwater is afgenomen of gestopt. De verwachting is dat de waterzuiveringsinstallatie in Raalte de komende dagen verder herstelt. 

Meer over dit onderwerp:
RWZI Raalte Waterschap Groot Salland Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren