Nieuws

WK-koorts komt maar langzaam op gang bij oranjewinkels: "Onvergelijkbaar met voorgaande jaren"

Juichende Oranjefans tijdens Senegal - Nederland
Juichende Oranjefans tijdens Senegal - Nederland © ANP / Sem van der Wal
Oranje vlaggetjes, roodwitblauwe schmink en t-shirts met brullende leeuwen erop. Artikelen die normaal gesproken als warme broodjes over de toonbank gaan tijdens een WK voetbal, blijven nu liggen in de schappen. Al komt er langzaam maar zeker wel wat oranjekoorts los in het land, merkt Norbert Mettinkhof, hij bestiert een winkel in oranjeartikelen in Hengelo.
"Het begint langzaam iets te komen", merkt Mettinkhof. "Maar het is zeker nog niet zoals we gewend zijn van voorgaande toernooien. Of het met het seizoen te maken heeft? Het zou kunnen. Of met het land Qatar, waardoor het minder leeft. En veel mensen hebben nu door alle energieproblemen ook gewoon moeite om rond te komen. Dan zijn er wel belangrijkere dingen om je geld aan uit te geven, dan aan een oranje toeter."
Het WK in Qatar is in volle gang en inmiddels heeft Oranje, zonder sprankelend te spelen, de eerste overwinning te pakken. De ploeg van bondscoach Louis van Gaal versloeg maandag Senegal met 2-0 en ligt op koers om zich te plaatsen voor de knock-outfase. Maar de WK-koorts in eigen land komt maar langzaam op gang. Slechts 4,3 miljoen Nederlanders keken op tv naar de wedstrijd. Oranjeproducten vinden dus nog niet gretig aftrek.
Mensen hebben nu wel belangrijkere zaken om hun geld aan uit te geven
Norbert Mettinkhof

Onvergelijkbaar toernooi

Al is dat volgens Mettinkhof ook lastig te vergelijken. "In januari 2020 was ik al bezig met het EK dat die zomer gespeeld zou worden. Dat feest ging niet door, omdat twee maanden later corona roet in het eten gooide. Maar toen de UEFA in februari 2021 aankondigde dat het toernooi alsnog gespeeld zou worden, gingen de verkopen door het dak."
Bij Mettinkhof was destijds letterlijk alles weg. Hij had geen oranje vlaggetje meer over. "Dat had ik in twaalf jaar nog nooit meegemaakt. De combinatie van ‘eindelijk weer los gaan naar corona’ en het feit dat Oranje na zeven jaar weer een eindtoernooi zou spelen, zorgde voor een enorme omzet in 2021. Daardoor is de situatie nu niet echt te vergelijken met de vorige toernooien."
Oranje speelde in de zomer van 2014 voor het laatst op een WK. Daarna ontbrak de ploeg in 2016 (EK) en 2018 (WK) op een eindronde. Het EK van 2020 werd vanwege corona pas gespeeld in de zomer van 2021, maar vanwege beperkende maatregelen was kijken in grote groepen bij elkaar ook toen nog niet mogelijk.
Juichende Oranjefans tijdens Senegal - Nederland
Juichende Oranjefans tijdens Senegal - Nederland © ANP / Sem van der Wal

Geen zorgen

Dat de oranjekoorts nu maar moeilijk op gang komt, baart Mettinkhof geen zorgen. De ondernemer blijft er broodnuchter onder. “Er zijn belangrijkere dingen in de wereld. En mijn producten blijven goed, die gaan niet over datum. Ze liggen in het magazijn. Hopelijk kwalificeert Oranje zich voor het EK in Duitsland over anderhalf jaar. Dan hoef ik voor dat toernooi in ieder geval minder in te kopen, haha!”
Na de zege van het Nederlands elftal op Senegal merkt Mettinkhof al wel dat het iets drukker wordt in zijn winkel. “En als ze vrijdag winnen tegen Ecuador, dan zitten ze nog minimaal tot volgende week zaterdag in het toernooi. Dan komt die oranjekoorts echt nog wel.”
Speelschema Oranje:

Poulefase:
Maandag 21-11: Senegal – Nederland 0-2
Vrijdag 25-11: Nederland – Ecuador (17.00u)
Dinsdag 29-11: Nederland – Qatar (16.00u)

Mocht Oranje groepswinnaar worden:
Zaterdag 03-12: Achtste finale (16.00u)

Door: Steve Oosterkamp

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.