Nieuws

22 jaar cel en tbs geëist tegen Almelose kruisboogschutter

De kruisboogschutter hoorde vandaag de strafeis
De kruisboogschutter hoorde vandaag de strafeis © ANP / Aloys Oosterwijk
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 22 jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 30-jarige kruisboogschutter uit Almelo. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van twee vrouwen en poging tot doodslag op de verpleegkundige en meerdere hulpverleners.
Bij het kruisboogdrama in september vorig jaar kwamen Maral Dermovsesian (52) en Zonund Kardanakyan (70) door in totaal 26 messteken om het leven in een flatwoning aan de M. Th. Steynstraat in Almelo. Een verpleegkundige belde op het balkon 112 en wist te ontkomen. Ze raakte door een val van het balkon wel zwaargewond en werd ook met een kruisboog beschoten. De dertigjarige man, die met ontbloot bovenlijf en met een kruisboog vanaf zijn balkon schoot, is volgens het OM de dader.
Kenzo K. heeft Maral en Zonund vermoord, stelt het OM. Ook heeft hij een poging tot moord gedaan op de verpleegkundige en een politieagent door hen met een kruisboog te beschieten.
Advocaat Janbart Kalk staat de verdachte bij en vindt de strafeis niet gepast. "Mijn cliënt is geen monster, moordenaar of crimineel. Hier zit een ernstig zieke patiënt die behandeling nodig heeft. Ik vraag u daarom de gevangenisstraf niet op te leggen, maar alleen een tbs met dwangverpleging.”

Psychoses

Deskundigen van het Pieter Baan Centrum (PBC) adviseerden op een eerdere zittingsdag al tbs met dwangverpleging. Uit hun onderzoek blijkt dat de Almeloër in de maanden voorafgaand aan het kruisboogdrama meerdere keren in langdurige psychoses heeft gezeten. In het PBC waren ook psychoses aan de orde. Daardoor is de verdachte volgens de specialisten volledig ontoerekeningsvatbaar.
Maar daar wil het OM niet in meegaan. "Ontoerekeningsvatbaar is echt een uitzondering", stelt de OvJ. "Er mist een deel in het PBC-rapport, omdat de verdachte stelt zich niets te kunnen herinneren. Daardoor konden de onderzoekers geen delict-analyse maken."
Daarom vindt het OM dat het volledig ontoerekeningsvatbaar verklaren veel te ver gaat.
Bij tbs met dwangverpleging wordt de dader verplicht verpleegd in een gesloten tbs-kliniek. Daarnaast krijgt de tbs'er een (niet-verplichte) behandeling die gericht is op terugkeer in de maatschappij. De tbs is voor twee jaar. Na twee jaar kan de rechter de tbs verlengen, met steeds één of twee jaar.
Het lijkt erop dat de verdachte op de dag van het drama niet onder invloed van drugs was. Uit bloed- en urineonderzoek kwam dat niet naar voren. Daarbij moet wel worden aangetekend dat er een bloedtransfusie is geweest en de eerst afgenomen katheterzak met urine verloren is gegaan. Een tweede urinezak is dus onderzocht.

Drugs

De kruisboogschutter werd op zijn balkon door een scherpschutter met een schot in zijn borst uitgeschakeld. Daarbij verloor hij veel bloed, dat ook is onderzocht. Ook hier werden geen drugssporen in aangetroffen. Wel zijn lsd-sporen in het haar van de man gevonden. Dat duidt erop dat er in de dagen voorafgaand in ieder geval drugs is gebruikt. Die sporen zijn alleen zichtbaar bij herhaald gebruik.
Of de verdachte in een psychose verkeerde en toen lsd nam, of dat hij eerst lsd nam en vervolgens in een psychose kwam, is volgens specialisten lastig te zeggen. Het drugsgebruik kan weldegelijk invloed op zijn toestand hebben gehad. "Het gebruik van lsd in voorgaande dagen heeft kunnen leiden tot het uitlokken of versterken van een psychose", zei een van de specialisten.
De rechter doet op 23 december uitspraak in de zaak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.