Nieuws

Behandelaars Veldzicht in Balkbrug zagen dat het bergafwaarts ging met patiënt die medewerkster doodde

Een patiënt stak afgelopen zaterdag een medewerker van Veldzicht Balkbrug neer
Een patiënt stak afgelopen zaterdag een medewerker van Veldzicht Balkbrug neer © Persbureau Meter
Alle behandelaars, psychiaters en sociotherapeuten van psychiatrisch centrum Veldzicht in Balkbrug hadden goed contact met de man die op zaterdag 5 november een 43-jarige medewerkster van de kliniek doodstak. "We wisten wel dat het bergafwaarts met hem ging, maar dit kwam echt als een verrassing", zei algemeen directeur Hanny van Geffen woensdagavond tegen omwonenden van Veldzicht. Zij kwamen op uitnodiging van de kliniek bij elkaar in multifunctioneel centrum Trefpunt in Balkbrug om te praten over het drama.
De dader, die in een open woongroep verbleef, ging op zaterdag 5 november een kantoor binnen waar op dat moment drie medewerkers zaten. Bij binnenkomst stak hij met een mes meteen in op de personeelsleden. Een 43-jarige medewerkster werd dodelijk getroffen, twee collega's raakten gewond. De dader ging daarna naar zijn eigen kamer en probeerde daar brand te stichtten. Toen dat niet lukte omdat de sprinklerinstallatie aansprong, beroofde hij zichzelf met het mes van het leven.

Reacties van omwonenden

"Deze gebeurtenis heeft grote impact op ons, maar ongetwijfeld ook op u als omwonende", vertelde algemeen directeur Hanny van Geffen van Veldzicht in Trefpunt. "Daarom is hier vanavond de mogelijkheid om ons vragen te stellen, daar willen we open en transparant in zijn."
De 35 aanwezigen leefden vooral mee met de personeelsleden van Veldzicht. "We zijn heel blij met de mooie en lieve reacties van jullie", vertelde Van Geffen. "Zoveel kaarten en bloemen, we hebben er een heleboel vazen bij moeten bestellen." Toch waren er ook kritische vragen van de aanwezigen in het dorpshuis. Kan zoiets ook met een patiënt gebeuren die in het dorp loopt en wanneer mag een patiënt eigenlijk buiten lopen?
Ongeveer 35 omwonenden bezochten de bijeenkomst in Balkbrug
Ongeveer 35 omwonenden bezochten de bijeenkomst in Balkbrug © RTV Oost
"Er kwamen concrete voorbeelden over ervaringen in het dorp", zegt Van Geffen na afloop van de bijeenkomst. "We hebben uitgelegd dat wij dagelijks kijken naar het toestandsbeeld van onze patiënten. Er worden altijd uitgebreide rapportages gemaakt, pas als het echt veilig is mag een patiënt naar buiten. In het begin gaan twee medewerkers mee, als het goed gaat bouwen we dat af. Zo proberen we de veiligheid te garanderen en de overlast in het dorp te beperken."

'Goed contact met patiënt'

Van Geffen kon ook tegen de omwonenden niet gedetailleerd ingaan op de gebeurtenissen van zaterdag 5 november. "Er worden nog uitgebreide onderzoeken gedaan. Als de uitkomsten daarvan bekend zijn zullen we die zeker met iedereen delen, maar daar kan ik nog niet op vooruit lopen." Toch liet ze aan de omwonenden wel weten dat niemand in de kliniek dit had zien aankomen. Alle behandelaars hadden goed contact met de patiënt.
"Dagelijks hebben wij over de patiënt gesproken, zijn toestand verslechterde wel. Steeds werd opnieuw bekeken of het verantwoord was dat hij op de afdeling verbleef of dat we andere maatregelen moesten nemen. Dat gebeurde dagelijks. Dit kwam voor iedereen echt als een verrassing."
Ondanks de omstandigheden gaat het goed met de medewerkers van de betrokken afdeling, aldus Van Geffen. "Ze zijn er allemaal, vangen elkaar op, hebben het heel erg veel over de gebeurtenis. Bewonderenswaardig hoe de patiëntenzorg toch weer wordt opgepakt. Natuurlijk zijn er ook medewerkers waar het wat minder mee gaat, daar bieden wij nazorg, teamcoaching en krijgen ze hulp van traumapsychologen. Maar over het algemeen kan ik zeggen dat we het heel goed doen met elkaar."
Denk jij aan zelfmoord? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via www.113.nl. Bellen kan ook, op 0800-0113.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.