Nieuws

Graf van ruim 5.000 jaar oud gevonden bij archeologisch onderzoek in IJsselmuiden

Graf van ruim 5.000 jaar oud gevonden bij archeologisch onderzoek in IJsselmuiden
Graf van ruim 5.000 jaar oud gevonden bij archeologisch onderzoek in IJsselmuiden © Gemeente Kampen
Bij archeologisch onderzoek in het Sonnenbergkwartier in IJsselmuiden zijn een graf en sporen van een gebouw ontdekt uit de periode van circa 3300 – 3000 voor Christus. Het graf is - voor zover bekend - de oudste begraving in de gemeente Kampen. De bewoners uit deze periode behoorden tot de zogeheten Trechterbekercultuur, de eerste boeren in Noord-Nederland.
De kwaliteit van de gebouwsporen is niet goed en de menselijke resten uit het graf zijn vergaan. Wel zijn in het graf een hanger van git, een stenen bijl een klein aardewerken potje gevonden.
Vorig jaar werden tijdens een verkennend booronderzoek in dit gedeelte van IJsselmuiden lagen aangetroffen waarvan het vermoeden bestond dat ze prehistorische resten bevatten.
Reden om afgelopen juni en september vervolgonderzoek uit te voeren: de graafmachine kwam er aan te pas. Bij deze opgraving zijn een graf en gebouwresten aangetroffen. Van het gebouw is onduidelijk hoe lang of breed het was.
Vuursteenbrokjes, afval van bewerking van vuursteen om werktuigen te maken
Vuursteenbrokjes, afval van bewerking van vuursteen om werktuigen te maken © Gemeente Kampen

Vermoedens bevestigd

"De vondst is een belangrijke ontdekking", zegt wethouder Richard Boddeus. "We hebben al lang het vermoeden dat de rivierduinen in onze dorpskernen al in de prehistorie bewoond waren. Voor het eerst hebben we hier nu concreet bewijs van. Mensen hebben hier niet alleen geleefd, ze zijn er ook overleden.”
Het graf is - voor zover bekend - de oudste begraving in de gemeente Kampen. Zowel het graf als het gebouw dateren uit de periode ca. 3300 – 3000 jaar voor Christus. De mensen die toen op deze locatie verkeerden, behoorden tot de Trechterbekercultuur. De mensen die vóór de Trechterbekercultuur in dit gebied waren, kenden gedeeltelijk al wel vaste woonplaatsen, maar bedreven nog geen akkerbouw en veeteelt.

Eerste boeren

De bewoners van de Trechterbekercultuur waren dan ook de eerste boeren die zich in Noord-Nederland vestigden. Zij lieten hun jager-verzamelaarsleven achter zich, teelden gewassen en hielden dieren. Doordat men niet meer rondtrok, werden er aardewerken potten gemaakt om voedsel en andere benodigdheden in te bewaren.
Sommige potten hadden een trechtervorm en waren voorzien van versieringen in de vorm van inkervingen. Aan dit fraai versierde aardewerk dankt de cultuur zijn naam. De opgraving in het Sonnenbergkwartier heeft een potje en enkele andere scherfjes van dit aardewerk opgeleverd.
Volgende week is in IJsselmuiden een dorpsavond, waarbij archeoloog Alexander Jager een lezing geeft over de prehistorische en middeleeuwse wortels van IJsselmuiden. Hij zal ook een toelichting geven op de archeologische vondst in het Sonnenbergkwartier.

Opgravingen Dalfsen

In 2015 zijn tijdens archeologisch onderzoek in gemeente Dalfsen meer dan 136 graven blootgelegd van de Trechterbekercultuur. Ook zijn daar ruim 120 trechterbekers opgegraven: de grootste vondst ooit van trechterbekers in Noordwest-Europa.
De vondsten in het Sonnenbergkwartier zijn weliswaar waardevol voor gemeente Kampen, het zijn niet de oudste prehistorische vondsten in de gemeente. Op de plek van het huidige Reevediep zijn ruim tien jaar geleden objecten, voornamelijk resten van vuurstenen werktuigen, gevonden die ruim 4.000 jaar ouder zijn.

Nieuwbouw

Nu het onderzoek in het Sonnenbergkwartier is afgerond, is dit gebied vrijgegeven. Het plan is om hier appartementen, grondgebonden woningen en een kerk te bouwen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.