Nieuws

Schoorsteenvegers hebben het drukker dan ooit door hoge gasprijzen

Schoorsteenveger Jans
Schoorsteenveger Jans © Maureen Lenters / RTV Oost
De schoorsteenvegers hebben het door de hoge gasprijzen een stuk drukker gekregen. Veel mensen zoeken naar alternatieven om hun woning op te warmen, bijvoorbeeld door hout te stoken. Hierdoor moeten schoorsteenvegers noodgedwongen werken met wachtlijsten.
Schoorsteenvegers hebben het drukker dan ooit door hoge gasprijzen
Jans van Oosten van het bedrijf Kalshoven Dienstverlening uit Dalfsen heeft een volle agenda gekregen door de hoge grasprijzen. ''Er wordt mij nu heel vaak gevraagd of ik de schoorsteen wil komen vegen'', zegt Van Oosten.

Wachtlijsten

Ondanks de drukte is het nog wel net te doen voor de Dalfser schoorsteenveger. ''Mensen komen op een wachtlijst te staan, het is niet dat je vandaag belt, dat we er morgen al kunnen zijn.'' Bij Schoorsteenbedrijf Vogelsangh in Ommen hebben ze ook een wachtlijst lopen. ''De aanvragen zijn enorm gestegen. We zijn nu al aan het plannen voor maart'', zegt Jordi Wetering.

Aan de max

Het Ommer bedrijf heeft er veel nieuwe klanten bijgekregen. ''Ik zeg nooit 'het kan niet', maar we zitten nu echt wel aan de max'', aldus Wetering.
Van Oosten denkt dat steeds meer mensen hout gaan stoken. ''Alleen het hout wordt natuurlijk ook duurder. Eigenlijk is de conclusie dat alles duurder wordt, ook de kachels zelf.'' Wetering ziet ook dat mensen zoeken naar alternatieven. ''Met waxinelichtjes ga je het niet redden, je hebt gewoon een bepaald vermogen nodig om de ruimtes te verwarmen.''
Met waxinelichtjes ga je het niet redden

Waarom een schoorsteen vegen?

Waarom moet de schoorsteen nou eigenlijk geveegd worden? Wanneer je een schone schoorsteen hebt, kunnen de rookgassen beter en sneller wegtrekken. ''Als er een vogelnest of een wespennest in zit en je steekt de schoorsteen aan, kun je brand krijgen. Als de schoorsteen dicht zit, merk je dat ook vrij snel'', zegt Van Oosten. ''Het is belangrijk dat de schoorsteen tijdig geveegd wordt, zodat de schoorsteen schoon blijft'', vult Wetering aan. Het kan ook gebeuren dat er bij het stoken onverbrande deeltjes in het rookkanaal komen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.