nieuws

VVD-wethouder Enschede wil korten op bibliotheek, BurgerBelangen 'niet blij'

Bibliotheek Enschede
Bibliotheek Enschede
De gemeente Enschede wil zeven ton extra bezuinigen op de bibliotheek in de stad. Dat heeft VVD-wethouder Hatenboer gezegd. Coalitiepartij BurgerBelangen is allerminst gelukkig met die forse ingreep.
Fractievoorzitter Van den Berg van BurgerBelangen vindt het een basisvoorziening voor een stad als Enschede, zeker in de aanpak van laaggeletterdheid. Hij vindt het een behoorlijke bezuiniging op een subsidie van iets meer dan drie miljoen euro. "Wij hebben nog geen definitief besluit genomen, maar zijn er wel erg kritisch op".
Van den Berg kan nog niet zeggen hoever hij gaat in zijn pogingen de bezuiniging tegen te houden.
Bij de bezuiniging in 2013, waarbij de bibliotheek drie ton moest inleveren, is afgesproken dat bij een volgende bezuiniging op cultuur de bibliotheek gespaard zou worden. Dat gold ook voor kunstenschool Kaliber en Concordia. Die zijn nu inderdaad ontzien. 

Al veel bezuinigd, vestigingen gesloten

De laatste jaren is de voorziening volgens Van den Berg al flink versoberd als gevolg van bezuinigingen, wat de bieb de complimenten van wethouder Hatenboer opleverde. Zo zijn twee van de vestigingen anders georganiseerd waardoor ze goedkoper zijn geworden.
Naast de vestigingen heeft de bibliotheek in Enschede een bibliotheekbus waarmee ze langs scholen rijdt en is er een koeriersdienst die boeken bij mensen thuisbrengt. Directeur Kocx weet niet hoe hij anders kan bezuinigen dan daarin te schrappen. Volgens Hatenboer zijn er andere mogelijkheden.

Ook CDA "kritisch"

De bibliotheek is nog niet officieel in kennis gesteld van het voornemen om een substantieel deel van de subsidie te schrappen. Voor de politiek is er dan ook nog geen moment geweest om er over te praten. Hoe de overige fracties erover denken is nog niet bekend.
"We hebben nog geen voorstel gezien", zegt fractievoorzitter Koç. Zij verwacht dat morgen te krijgen. Koç zegt wel er net als Van den Berg erg kritisch in te staan.

Bezuiniging TwentseWelle minder ernstig

Ook museum De TwentseWelle krijgt waarschijnlijk minder subsidie. Die moet het met zes ton minder stellen. Dat vindt Van den Berg minder ernstig. "Het is mooi om zo'n museum binnen de gemeentegrenzen te hebben, maar het is niet zo noodzakelijk als een bibliotheek."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.