Nieuws

Senioren uit Isidorushoeve op missie: vergeten Twentse woorden nieuw leven inblazen

Enkele van de senioren uit 'De Hoeve' die oude Twentse gezegden en woorden nieuw leven willen inblazen.
Enkele van de senioren uit 'De Hoeve' die oude Twentse gezegden en woorden nieuw leven willen inblazen. © RTV Oost / Oene Loonstra
Hun gemiddelde leeftijd ligt op circa mid-tachtig, maar ze zijn overduidelijk op een missie: de 16 senioren uit Sint Isidorushoeve die iedere donderdagochtend bijeen komen in het dorpshuis. Behalve dat ze zo willen voorkomen dat ze achter de geraniums belanden, zijn ze er vooral op uit om vergeten verhalen in ere te houden en onbekend geraakte Twentse woorden nieuw leven in te blazen. "Die radiopresentatrice Paula van jullie is erg verneemstig..."
Vooruitlopend op de wekelijkse bijeenkomst van donderdag, komen Anton Leferink (97 lentes), Grada Dwars (92) en initiatiefneemster Maria Ros deze woensdagmiddag alvast bijeen om hun beweegredenen toe te lichten.

Dorpshuis

Het idee haakt in op het overheidsbeleid dat senioren zo lang mogelijk zelfstandig moeten blijven wonen. Enkele jaren geleden besloot Maria Ros uit 'De Hoeve' - zoals het Haaksbergse in de volksmond kortweg wordt genoemd - om iedere donderdag bijeen te komen. "Om te voorkomen dat mensen thuis blijven zitten en amper nog buiten komen. We hebben hier met 't Mêuken een prachtig dorpshuis waar doordeweeks niet alle dagen gebruik van wordt gemaakt. Een ideale plek voor ons."

Netwerk vrijwilligers

Ze heeft intussen een netwerkje van vrijwilligers, dat zorgt voor het vervoer van en naar het dorpshuis. Niet onbelangrijk want meerdere van de 16 deelnemers ("het maximum aantal dat we hier kunnen gebruiken") is zelfs negentig-plus. "Er zitten enkele jonkies tussen van in de zeventig, maar de gemiddelde leeftijd is toch wel mid-tachtig. Die mensen moeten dus worden gehaald en gebracht. In een dorp als De Hoeve is dat echter nooit een probleem. We hebben vrijwilligers genoeg. En als dat aantal even wat minder dreigt te worden, ga ik even het dorp in en is het zo geregeld. Iedereen staat hier nog klaar voor elkaar."
De deelnemers kijken telkens weer reikhalzend uit naar de donderdagochtend. En dat is niet alleen vanwege de warme maaltijd die door de vrijwilligers wordt geserveerd, maar vooral ook omdat ze de ochtend gebruiken om oude verhalen op te halen. Verhalen, met name uit het dorp, die anders voor het nageslacht verloren dreigen te gaan.

Plat Twents

"Dat gaat allemaal in het plat", zegt Grada Dwars. "De taal waarmee we zijn opgegroeid. Thuis werd er nooit Nederlands gesproken. Alles ging altijd in het Twents."
En behalve de oude verhalen willen ze vooral voorkomen dat oude Twentse woorden en gezegden definitief in de vergetelheid raken. Enkele van die typische woorden? "Kwezelachtig", zegt Anton Leferink. Wat dat is? Kinderachtig. Grada heeft ook nog een woord in de aanbieding: "Jullie radiopresentatrice Paula is erg verneemstig." De vertaling ervan: "Ze is erg verstandig", klinkt het in koor.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.