Nieuws

Afghaans echtpaar heeft dankzij Kampens initiatief een woning: "Maatwerk is essentieel"

Met een koekje, een kopje thee, snoepjes en nootjes werd staatssecretaris Eric van der Burg (JenV) vandaag ontvangen door de familie Sarajzada in hun nieuwe woning aan de Christinastraat. Zij zijn de eerste bewoners van het Kamper initiatief van de Thuisgevers, een idee van de Protestantse Kerk in Nederland en de gemeente Kampen, om versneld statushouders op te vangen. En daarbij is maatwerk volgens Van der Burg essentieel.
"In dit hofje wonen allemaal mensen van boven de 55 jaar en sinds deze week ook een Afghaans echtpaar van boven de 55 jaar. Er wordt echt maatwerk geleverd, waardoor je ervoor zorgt dat mensen makkelijker worden opgenomen in de samenleving. Dat is heel erg belangrijk", reageert staatssecretaris na zijn bezoek aan het echtpaar.
"De mensen krijgen hier ook echt een thuis. Dat is heel erg belangrijk. Het oudere echtpaar krijgt een buddy van een welzijnsorganisatie en dat helpt bij de integratie. Want je komt uit Afghanistan en dan is Nederland en dus ook Kampen toch echt een heel andere wereld. Dan is het goed dat er een buddy aan je wordt gekoppeld die niet alleen helpt met de papieren bureaucratie die Nederland eigen is, maar ook vertelt over de bijzondere dingen die je in Nederland tegen kunt komen."

"Blij dat het is gelukt"

De woning in het hofje is beschikbaar gesteld door Stichting Algemene Armenstaat. "Het plan van de gemeente en de PKN kwam in de media en wij hebben als stichting een aantal woningen. Door die publicatie werden wij getriggerd een steentje bij te dragen", legt bestuurslid Teun de Man uit.
Staatssecretaris bezoekt Afghaans gezin in Kampen
De Man is blij verrast dat de staatssecretaris vandaag zelf een kijkje kwam nemen. "We zijn heel blij dat dit initiatief gelukt is. Wij hadden enkele wensen van leeftijd en het liefst een gezin. Zo'n woning beschikbaar stellen voor een persoon vonden wij eigenlijk een beetje mager. We zijn heel trots dat het gelukt is."
De staatssecretaris is, ondanks dat het 'slechts' om twee mensen gaat, blij. "Er moeten nog ruim 17.000 statushouders een plekje krijgen in Nederland. Woningen hebben we veelal tekort, dus als het kan in een leegstaande pastorie, of een leegstaand clubgebouw, of zoals hier in Kampen in een hofje waar een woning in renovatie was, dan is dat heel erg fijn."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.