Nieuws

Politie Steenwijk voorkomt huisuitzetting in de avonduren

Problemen bij appartementencomplex Vijverhof in Steenwijk
Problemen bij appartementencomplex Vijverhof in Steenwijk © RTV Oost
De politie in Steenwijk heeft woensdagavond voorkomen dat een 21-jarige vrouw uit haar huis werd gezet. De beheerder van het voormalige ouderencomplex Vijverhof vorderde dat de tijdelijke huurster per direct haar woning moest verlaten omdat ze de regels van het huis zou hebben overtreden. De jonge vrouw voelde zich bedreigd en belde 112. De agenten stelden haar gerust: zij zouden niet meewerken aan een huisuitzetting in de avonduren.
De kwestie ligt gevoelig omdat volgende week een kort geding dient. Tien bewoners van appartementen in de Vijverhof vragen de rechter om te oordelen over de huurcontracten. De vastgoedbeheerder heeft van een groot deel van de huidige bewoners de huur opgezegd. In een brief wordt uitgelegd dat er ruimte vrij moeten komen om arbeidsmigranten te kunnen onderbrengen.

Anti kraak

Het beheer en het gebruik van gebouw Vijverhof is al langer onderwerp van discussie, ook in de gemeenteraad van Steenwijkerland. De plannen om het pand te slopen voor nieuwbouw zijn inmiddels jaren oud. De vastgoedeigenaar verhuurt de appartementen als een vorm van antikraak in de tussentijd. Dat gaat al meerdere jaren zo: op het hoogtepunt werden 50 tot 60 appartementen verhuurd.
Een aantal van de huurders klaagt al langer over de beheerder omdat die zich onder meer ongevraagd toegang zou verschaffen tot de appartementen. Verder zouden er onrechtmatige eisen zijn gesteld aan de huurders, zoals dat ze verplicht klussen moeten doen of dat ze geen visite mogen ontvangen.

Lekkage

De jonge vrouw moest volgens de beheerder woensdagavond per direct haar woning uit omdat ze zichzelf die avond toegang zou hebben verschaft tot een leegstaand appartement naast dat van haarzelf. In dat appartement is recent een flinke lekkage geweest. Voor de agenten was dit geen reden om in te grijpen, de rechter mag zich volgens hen eerst over de zaak buigen.
Het kort geding van de bewoners van de Vijverhof dient op 30 november bij de rechtbank in Zwolle.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.