Nieuws

Landbouwminister praat met boeren in Zwartsluis: geen oplossingen, wel luisterend oor

Minister Piet Adema kon woensdagavond in Zwartsluis geen bevredigende antwoorden geven op vragen van bezorgde boeren. Hij kreeg wel applaus voor zijn luisterend oor.
In een zaal met 150 boeren was de landbouwminister te gast op een informatie-avond van Agractie, de boerenactieorganisatie. Zij wilden met hun achterban in gesprek over de stand van zaken rondom het stikstofbeleid. De minister kreeg veel vragen uit de zaal. De emotie was soms voelbaar en hoorbaar. Er werd gesproken door boeren over 'politieke onwil' om bepaalde zaken op te lossen. De schrijnende situatie dat bij de eerste Overijsselse bedrijven over wordt gegaan tot handhaving was ook bij de minister bekend; "Ik ben er zelf geweest, heb met dit gezin gesproken".
De opzet van de avond was dat na een korte uitleg over stikstof en Natura2000 gebieden de boeren alle ruimte kregen voor hun vragen. En dat deden ze dan ook. "Waarom zegt u de pas-melders te willen legaliseren, maar doet u het niet.." of "Waarom gaat u niet terug naar Brussel om te praten over haalbare doelen, laat ons met rust.." een jonge boer wilde graag weten wat hij dan fout doet "Geef mij een lijst en dan kan ik concreet aan de slag, wat doe ik nu dan niet goed op mijn bedrijf.."
Landbouwminister praat met boeren in Zwartsluis
Er is veel onzekerheid bij boeren over hun toekomst. De minister zegt hard te werken aan perspectief en die zo gewenste toekomst.
"Die is er in Nederland, al moet er wat veranderen, ik weet dat veel boeren dit ook willen. Maar ik besef ook dat het voor een aantal bedrijven pijn gaat doen. En daar moeten we ook oog voor hebben. Toch geloof ik dat door samen te werken aan een Landbouwakkoord, als boeren zelf aan het stuur zitten, we met oplossingen kunnen komen."

Piekbelasters

Er kwam geen toelichting op het uitgelekte nieuws dat meer boeren bij natuurgebieden zullen moeten stoppen of omschakelen en dat daar een financieel aantrekkelijke regeling voor klaarstaat. "Vrijdag moeten we nog in de ministerraad overleggen, daarna kom ik met een landbouwbrief. Ik kan daar nu niet op in gaan, al begrijp ik de vragen als zoiets in de media verschijnt."
Bezoekers van de avond waren positief dat de minister de tijd nam om te luisteren. "Dat waardeer ik, maar zonder perspectief komt het vertrouwen niet terug. Adema wil wel, maar daar in Den Haag.. hopeloos.."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.