Nieuws

Politie ‘werd gehinderd door blokkades van trekkers’ bij demonstratie Staphorst

Politie onderzoekt eigen handelen rondom rellen in Staphorst
Politie onderzoekt eigen handelen rondom rellen in Staphorst © Persbureau Meter
Agenten die afgelopen zaterdag optraden bij het protest bij de sinterklaasintocht in Staphorst, zijn gehinderd door meerdere blokkades van trekkers. Dat zegt de politie Oost-Nederland tegen de Volkskrant. Bij het protest werden demonstranten van actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) en mensenrechtenorganisatie Amnesty International belaagd door relschoppers.
De actiegroep wilde tijdens de intocht van Sinterklaas demonstreren, maar werd al op de afrit van de A28 tegengehouden. Daarbij werden auto's vernield en ontstond een grimmige sfeer. De aanwezige politie greep niet in. De politie wil het beeld "deels weerleggen" dat agenten alleen maar hebben staan toekijken, zegt een woordvoerder.
Toen het uit de hand dreigde te lopen bij de afrit, zou de politie om versterking hebben gevraagd van de ME (Mobiele Eenheid). Maar de ME ''werd onderweg behoorlijk gehinderd door verschillende blokkades van bijvoorbeeld tractoren'', zegt de woordvoerder. Daarom waren ze pas later ter plaatse.
Of de inzet van de politie "te weinig was of dat andere omstandigheden meespeelden, zijn vragen die we nu nog niet kunnen beantwoorden", zei een woordvoerder later tegen ANP. "Vaststaat dat enkele demonstranten en de waarnemers van Amnesty angstige momenten hebben moeten doorstaan en ze hebben dan ook absoluut recht op meer duidelijkheid over ons optreden bij het aangekondigde protest van KOZP."
Volgens de woordvoerder is 'er naar eer en geweten door de politie gewerkt'. ''En de vraag waarom er geen aanhoudingen hebben plaatsgevonden, snappen we heel goed. Er zijn immers strafbare feiten gepleegd.''
Vanavond wordt in het programma Onder de Loep aandacht besteed aan de situatie in Staphorst. Hier zal de politie beelden laten zien, in de hoop dat mensen zichzelf melden. Onder de loep wordt om 17.30 uur uitgezonden op TV Oost en daarna ieder uur herhaald.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.