Betaald voetbal

PEC Zwolle op het matje bij de eigen fans: supporters sturen brandbrief

In een brandbrief uiten supporters en sponsoren van PEC hun ongenoegen
In een brandbrief uiten supporters en sponsoren van PEC hun ongenoegen © Orange Pictures
Ondanks de goede uitgangspositie in de race om promotie blijft het uiterst onrustig rondom PEC Zwolle. Supporters eisen nu middels een brandbrief uitleg van het bestuur en de directie. Zo hekelen zij de structuur en het bestuur en maken ze zich grote zorgen over de financiën.
In een statement, opgetekend door het Zwols Supporterscollectief, worden de pijlen met name gericht op de huidige organisatiestructuur van de club.
"Op dit moment zijn alle touwtjes in handen van twee sponsoren. Zij kunnen in feite doen en laten wat ze willen, zonder dat ze daarvoor aan iemand (de organisatie, sponsoren, supporters, Regio Zwolle United) verantwoording hoeven af te leggen", klinkt het.

Breemhaar en Van der Kolk

Met die twee sponsoren worden Meine Breemhaar en Frans van der Kolk bedoeld. Het tweetal is toezichthouder bij PEC en staan beiden bovendien garant voor drie miljoen euro om de begroting voor dit jaar sluitend te krijgen.
"Zaken als scheiding der machten in het bestuur, transparante procedures en besluitvorming, zittingstermijnen, maatschappelijke verantwoordelijkheid in acht nemen; het is allemaal afwezig", luidt de kritiek.
Directeur Marcel Boudesteyn mocht toch blijven zitten
Directeur Marcel Boudesteyn mocht toch blijven zitten © PEC Zwolle Media

Boudesteyn

In de brandbrief wordt tevens gewezen op het ontbreken van een heldere missie en visie van de club. Daarbij wordt de gang van zaken rondom Marcel Boudesteyn als voorbeeld genomen. Boudesteyn verruilde zijn ambt als algemeen directeur deze zomer voor het technisch directeurschap.
"Boudesteyn werd ongeschikt bevonden voor zijn functie door de toenmalige Raad van Commissarissen. Omdat trainer Schreuder zijn lot verbond aan dat van Boudesteyn, mocht hij tóch aanblijven. Nu als technisch directeur", aldus het Zwols supporterscollectief.
Boudesteyn werd ongeschikt bevonden, maar mocht tóch aanblijven
Het Zwols Supporterscollectief

Nieuwe directeur Czaikowski

Ook over de nieuwe algemeen directeur Xander Czaikowski, die begin september aantrad, hebben zij hun bedenkingen. "Hij heeft geen enkele kennis van een betaald voetbalorganisatie", wordt omschreven.
Eind oktober lieten supporters ook al van zich horen door de omheining van het trainingsveld te bekladden. Daarin werd gevraagd om een vertrek van trainer Dick Schreuder, technisch directeur Marcel Boudesteyn en bestuursleden Meine Breemhaar en Frans van der Kolk.

Zwols Supporterscollectief

Het Zwols Supporterscollectief (ZSC) bestaat naar eigen zeggen uit een brede afvaardiging van supporters en sponsoren. In de meeste gevallen gaat het om mensen die de club al decennialang op de voet volgen. ''Dit supporterscollectief onderhoudt een goede relatie met de supportersclub van PEC Zwolle", is te lezen in het statement.
Vorige week passeerde de onrust bij PEC Zwolle ook de revue in de uitzending van De Oosttribune.
Onrust bij PEC: "Marcel Boudesteyn neem ik niet met een korrel, maar met een heel pak zout"

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.