nieuws

Particulieren starten hulpacties in Twente voor Nepal

Veel getroffen gebieden in het bergachtige Nepal zijn geïsoleerd van de buitenwereld
Veel getroffen gebieden in het bergachtige Nepal zijn geïsoleerd van de buitenwereld
De uit Nepal afkomstige Almelose kunstenares Sumchog Kersbergen gaat geld inzamelen voor haar geboorteland dat door een aardbeving is verwoest. Er wordt gevreesd voor vijfduizend doden, zo meldt de TC Tubantia.
De ouders van Kersbergen leven nog, maar wonen op straat omdat ze hun huis niet meer in durven. De hoofdstad Kathmandu ligt in puin. Nepal werd zaterdag getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter. In Twente zijn diverse hulpacties opgezet.
Kunstenares Sumchog Kersbergen heeft besloten de opbrengst van de verkoopexpositie die ze momenteel in Haaksbergen heeft ten goede van Nepal te laten komen. Saskia Keizer en haar Nepalese vriend Raj Giri adopteren een dorpje op het platteland, zo'n 200 kilometer ten westen van Kathmandu. "We kiezen bewust niet voor hulp aan de hoofdstad. Daar komen hulpgoederen als medicijnen, voedsel en kleding toch wel aan”, vertelt Keizer. "Het platteland is net zo hard getroffen, maar door de geïsoleerde ligging is het vaak volledig afgesloten van de buitenwereld”, vervolgt ze.

Nepalese Eyes Foundation for Education

Keizer en Giri hebben al langere tijd een eigen hulpstichting: Nepalese Eyes Foundation for Education. Raj Giri heeft contact gehad met zijn familie in Kathmandu. Keizer: "Mijn schoonfamilie leeft op straat. De meeste mobieltjes zijn leeg en elektra om de apparatuur op te laden functioneert niet. Ook de brandstof voor generatoren van hotels raakt langzaam op.”

De Samenwerkende Hulporganisaties gaan geld inzamelen voor noodhulp voor Nepal. Hiervoor is gisteren het bekende Giro 555 geopend. Het Nederlandse hulpteam USAR zoekt naar slachtoffers en overlevenden in en onder een ingestort hotel in de Nepalese hoofdstad Kathmandu.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.