nieuws

Steenkoude nacht in Overijssel, vijf graden vorst aan de grond

Vorst met rijp in het gras in Hardenberg
Vorst met rijp in het gras in Hardenberg
Met een temperatuur van meer dan vijf graden vorst aan de grond heeft het afgelopen nacht op diverse plaatsen in Overijssel streng gevroren. Het was krabben geblazen voor automobilisten die er vroeg op uit moesten.
Het weerstation Tolhuislanden in Zwolle heeft in de provincie Overijssel de laagste temperatuur op anderhalve meter hoogte gemeten: -4,2 graden. Weerkundigen gaan uit van officiële meetpunten op deze hoogte. Vlak aan de grond is het meestal nog een paar graden kouder. Zo meldt Vliegbasis Twente zelfs een dieptepunt van -9,7 graden tegen de grond vannacht. Op klomphoogte was ook aan het begin van de ochtend na het opkomen van de zon op veel plaatsen nog sprake van een paar graden vorst. Alleen in de Kop van Overijssel was de temperatuur toen alweer boven nul.
Het vroor afgelopen nacht in grote delen van ons land onder een heldere hemel en wegvallende wind. Extreem lage temperaturen komen 's nachts wel eens vaker voor eind april, maar de laatste jaren was het in de aprilmaand niet meer zo koud geweest. Het is ook overdag met nauwelijks meer dan 10 graden te koud voor het jaar.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.