Nieuws

Expeditie Oost: Geert Scheers vaart 60 jaar op Deventer pontje

Geert Scheers vaart al 60 jaar met de Deventer pontjes. Op de achtergrond de volledig electrische Stad Deventer E.
Geert Scheers vaart al 60 jaar met de Deventer pontjes. Op de achtergrond de volledig electrische Stad Deventer E. © RTV Oost / Bart Kieft
Zijn eerste winter als pontbaas vroor de IJssel dicht. In de zestig jaar daarna vergroeide Geert Scheers met de rivier de IJssel en de stad Deventer. Extreem hoog water, drenkelingen, as verstrooingen; hij beleefde het allemaal als eigenaar en schipper van het Deventer pontje.
Wie kent het niet: het voetveer tussen de Deventer wijk De Worp en het stadscentrum? Vrijwel iedere Deventenaar heeft er wel herinneringen liggen. En mensen van buitenaf weten het pontje te vinden als praktische verbinding naar de drukke binnenstad, of gewoon als prettig toeristisch uitstapje.

Ook rondvaartschepen

Geert Scheers uit Arnhem nam als 18-jarige knaap het veer in november 1962 over van de gebroeders van Wijhe. Hij trouwde niet veel later een van de dochters en maakte van de veerdienst een florerend familiebedrijf. Met ook rondvaartschepen in alle soorten en maten.
Maar nooit zal hij zijn eerste veerpont vergeten. Wat heet: 'De IJsel' (de originele naam van het scheepje) ligt nog steeds afgemeerd aan de Worpzijde. De ronkende en stampende 36 pk motor wordt nog met regelmaat gestart voor een tochtje over de rivier. Het lawaai van 'De IJsel' staat daarbij in schril contrast met de veerboot Stad Deventer E; de volledig elektrische boot die sinds vorig jaar dienst doet tussen binnenstad en Worp.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.