Nieuws

Kabinet wil PAS-melders helpen door piekbelasters aan te pakken

Koeien in het weiland
Koeien in het weiland © ANP
Het kabinet gaat piekbelasters versneld aanpakken. Het gaat daarbij niet alleen om landbouwbedrijven, maar ook om industrie. Bedrijven gaat gevraagd worden of ze willen stoppen, verplaatsen of verduurzamen. Dat heeft het kabinet vanmiddag bekendgemaakt.
Bedrijven in de buurt van Natura 2000-gebieden moeten op korte termijn de stikstofuitstoot voor een heel groot deel of zelfs helemaal terugbrengen. Boeren in de buurt van beschermde gebieden krijgen één keer een aanbod om te stoppen, die regeling wil het kabinet in april 2023 klaar hebben.

PAS-melders legaliseren

Met de stikstofruimte die dat oplevert, worden PAS-melders zo snel mogelijk gelegaliseerd. Ook kan er zo ruimte worden gecreëerd voor bouwprojecten. Met de vijftig grootste piekbelasters uit de industrie worden afspraken gemaakt over versneld verduurzamen. Tegelijkertijd worden hun vergunningen aangescherpt.
PAS-melders zijn bedrijven die voor de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) een melding deden bij de overheid, bijvoorbeeld van een uitbreiding. Zij hoefden daarvoor geen vergunning aan te vragen; de melding was genoeg. Maar in 2019 zette de Raad van State een streep door het overheidsbeleid en daarmee ging de hele Programmatische Aanpak Stikstof van tafel. Het kabinet beloofde met een oplossing te komen voor de PAS-melders. Ze zouden worden gelegaliseerd. Om dat te kunnen doen, moet er alleen wel eerst genoeg stikstofruimte zijn.
Begin volgend jaar wil het kabinet een akkoord sluiten met landbouw- en natuurorganisaties en lagere overheden, over de toekomst van de landbouw. Dat akkoord moet duidelijkheid en rust in de sector brengen, aldus het kabinet. Er worden ook afspraken gemaakt over stikstof, mestbeleid, waterbeleid en alle andere regels waar boeren aan moeten voldoen. Daarbij wordt gekeken of ze daar nog een normaal inkomen of normale omzet mee kunnen verdienen.

Verduurzamen

Er wordt een bedrag van 226,6 miljoen euro beschikbaar gesteld voor boeren die snel willen verduurzamen. Uit het landbouwakkoord moet blijken welke bedragen er later nog meer nodig zijn.
Verder heeft het kabinet plannen voor verbetering van de water- en bodemkwaliteit. Zo moet het grondwaterpeil op verschillende plekken omhoog, waardoor de uitstoot van CO2 door verdroging van de bodem wordt verminderd. Ook moet zo verzakking van huizen tegen worden gegaan.

Meer zoetwatervoorraden en minder tegels

In verband met het toenemend aantal overstromingen wil het kabinet in de toekomst niet meer bouwen in 'de diepste delen van diepe polders en in de uiterwaarden van rivieren'. Ook moeten er meer zoetwatervoorraden komen. En er moeten afspraken komen om het bedekken - met bijvoorbeeld tegels - van de bodem in de stad tegen te gaan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.