Nieuws

Dromen over 200 gezinnen die samen een herenboerderij beginnen op de Usseler Es

Hans Pieter van den Berg en Priscylla Beentjes zien de herenboerderij op de Usseler Es al helemaal voor zich.
Hans Pieter van den Berg en Priscylla Beentjes zien de herenboerderij op de Usseler Es al helemaal voor zich. © RTV Oost
Op de Usseler Es, ten westen van Enschede, wordt nu nog vooral maïs verbouwd. Als het aan Herenboeren Twente ligt, gaat dat heel snel veranderen. Initiatiefnemers Hans Pieter van den Berg en Priscylla Beentjes zien het al helemaal voor zich. "Daar aan de rand zou het heel mooi zijn om enkele kassen neer te zetten. Daaromheen de boomgaard, waar ook de kippen tussen komen te lopen. Wij dromen daar over."

Gemengd boerenbedrijf

Het begrip herenboerderij bestaat al een aantal jaar in Nederland. Het is een kleinschalig gemengd boerenbedrijf waar zo'n 250 huishoudens eigenaar zijn. Zij leggen allemaal 2.000 euro in en sluiten een abonnement af om wekelijks voedsel af te nemen. Iedereen helpt een handje mee en daarnaast hebben ze twee boeren in dienst, die exclusief voor hen allerlei groenten, fruit, vlees en eieren verbouwen en produceren.
In Twente zijn ze hier nu bijna twee jaar mee bezig en er is veel gebeurd, vertelt Priscylla Beentjes. "We hebben een bewogen jaar achter de rug waarin we vol ingezet hebben op het zoeken naar grond voor een herenboerderij. Het is moeilijk om grond te vinden, maar niet onmogelijk. Wat we merken is dat de landgoedeigenaren in Twente heel erg op zoek zijn naar de combinatie van natuur en landbouw. En daar past natuurlijk een herenboerderij perfect in. Dus op die golf surfen wij een beetje mee."

Usseler Es

De plannen op de Usseler Es zijn inmiddels ook al in een ver stadium. "Het gaat om dit hele stuk van 20 hectare. Vanaf de bosrand, langs de zouthuisjes tot aan de oude N18," wijst Hans Pieter. "Een ideale plek zo dichtbij de stad." Herenboeren Twente doet mee aan een openbare inschrijving voor het stuk grond. De gemeente is eigenaar en gaat uiteindelijk bepalen wie de grond mag gaan pachten.
Op de Usseler Es, ten westen van Enschede, wordt momenteel nog vooral veel maïs verbouwd.
Op de Usseler Es, ten westen van Enschede, wordt momenteel nog vooral veel maïs verbouwd. © RTV Oost
Er zijn twee dingen nu erg belangrijk volgens Hans Pieter van den Berg. "We moeten voldoende inschrijvingen hebben. We zoeken 200 gezinnen die samen met ons de herenboerderij willen opzetten. Je bent dan mede-eigenaar, mede-ondernemer, en we huren dan een boer in die het werk voor ons gaat doen. En die boer gaan we natuurlijk ook helpen. De tweede belangrijke stap is natuurlijk de grond. Dat is een proces en dat is gewoon een kwestie van afwachten wat het lot beslist. We hopen medio december te horen of we de gelukkigen zijn. En dan kan het zomaar zijn dat we 1 januari los kunnen gaan. Dat zou fantastisch zijn," aldus een enthousiaste Hans Pieter.
We liepen samen met Hans Pieter van den Berg en Priscylla Beentjes een rondje over de Usseler Es:

Vijf plekken

Als het aan Herenboeren Twente ligt blijft het ook niet alleen bij deze boerderij. "In eerste instantie gingen voor één boerderij, maar het ging zo goed het afgelopen jaar dat we nu op vijf plekken in Twente bezig zijn om een herenboerderij van de grond te krijgen," vertelt Priscylla Beentjes. "We zijn ten westen van Enschede bezig en we zijn ten noorden van Enschede bezig, ook samen met Oldenzaal. Daarnaast zijn we tussen Borne en Hengelo bezig en tussen Eibergen, Haaksbergen en Neede. Ten slotte zijn we in Almelo ook intensief op zoek naar grond."
Nu het er naar uitziet dat het met de grond wel gaat lukken is Herenboeren Twente heel hard op zoek naar leden. "Per boerderij kunnen we 500 monden voeden. Als je kijkt naar de verschillende gezinssamenstellingen hebben we zo ongeveer 200 tot 250 leden nodig per boerderij. We zoeken mensen die zich willen binden aan dit concept of mensen die gewoon willen meehelpen. Met praktische zaken, of denkers die helpen met de administratie. Wel allemaal op vrijwillige basis," aldus Priscylla Beentjes. "Alleen de boeren worden betaald."

Genoeg belangstelling

Er is al genoeg belangstelling vanuit de regio. "Vorig jaar zijn we met twaalf mensen begonnen en inmiddels wordt onze nieuwsbrief door bijna 1200 enthousiaste Twentenaren gelezen," vertellen Priscilla en Hans Pieter. "Er is dus potentie voor meer dan één herenboerderij in Twente." Vanavond om half acht is er een bijeenkomst op Het Lankheet in Haaksbergen en daarnaast is er op zondag 27 november om half elf een bijeenkomst op de Usseler Es. Ook heeft Herenboeren Twente een eigen website waar veel informatie te vinden is.
Hans Pieter en Priscylla zien de toekomst voor de herenboerderijen in Twente rooskleurig tegemoet. "Op enkele locaties zitten we heel dicht bij het verkrijgen van de grond. Zodra dat gebeurt kunnen we los." De boerderij op de Usseler Es moet ook al snel wat gaan opbrengen. "Na de zomer volgend jaar kunnen we de eerste aardappels oogsten," voorspelt Hans Pieter lachend.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.