Nieuws

Eis: zeven maanden cel tegen verdachte klaphamerongeval Haaksbergen

Verdachte Sebastiaan O.
Verdachte Sebastiaan O. © ANP
Justitie wil dat de man die op oudejaarsdag een dodelijk ongeval met een klaphamer veroorzaakte in Haaksbergen, zeven maanden de cel ingaat. Bij het ongeval kwam de 12-jarige Bram Freriks om het leven. Hij werd in de borst geraakt door rondvliegende stukken metaal van de klaphamer. Een andere, 11-jarige jongen, raakte ernstig gewond aan beide benen.
Justitie neemt het verdachte Sebastiaan O. uit Haaksbergen kwalijk dat hij de klaphamer op klaarlichte dag middenin een woonwijk gebruikte, met veel kinderen als omstanders. "Het blijft in de aard een gevaarlijk ding, waarbij gebruik is gemaakt van een illegale, explosieve stof. Er is sprake van grove schuld bij meneer O." Justitie acht dood door schuld bewezen.

Spreekrecht

De ouders van Bram en zijn broertje maakten op de zitting gebruik van hun spreekrecht. "De glans is van het leven af", zei vader Tom Freriks. "Elke dag worden we wakker met de wetenschap dat onze Bram nooit meer bij ons zal zijn." Hij noemde O. 'roekeloos en rauw'. "Alles draait om jou, je hebt je geen moment om ons bekommerd."
Bijna elf maanden later is de pijn volgens moeder Kitty Freriks nog even groot. "De wereld om ons heen draait door, maar bij ons staat alles stil. Ons gezin is ontwricht, er mist een schakel."
Brams broertje Jesse was niet bij de zitting aanwezig. Hij sprak eerder een audioboodschap in, dat in de rechtbank werd afgespeeld. "Ik mis je heel erg", zei hij. "We kunnen nooit meer samen gamen, nooit meer samen naar de camping, nooit meer ruziën over wie moet afwassen."
Bekijk in de video het gehele verhaal van de ouders:
Verdachte O. deed zijn verhaal en brak daarbij meermaals in tranen uit. "Het doet ontzettend veel pijn voor iedereen hier in de zaal. Ik hoop dat er ooit nog een manier wordt gevonden om de pijn te delen. Nooit meer een fatsoenlijk oud en nieuw. Ik heb geen idee hoe dit heeft kunnen ontstaan."

Traditie

O. gebruikte de bewuste klaphamer sinds 2016. "Het was een traditie", zei hij. O. kocht het apparaat destijds voor 175 euro in Heerde. "Ik ben vuurwerkfanaat. We gebruikten de klaphamer jaarlijks op oudejaarsavond zo'n veertig keer. Nooit is het fout gegaan."
Na de fatale klap werd volgens de verdachte alles wazig. "Op dat moment is alles op zwart gegaan. Ik weet niet meer wat ik daarna heb gedaan." Zijn vrouw reanimeerde het slachtoffer, zelf liep O. zijn huis binnen, zo is te zien op camerabeelden van een tankstation aan de overkant.
Foto van Bram (12) in de rechtbank in Almelo
Foto van Bram (12) in de rechtbank in Almelo © RTV Oost

Grote belangstelling

Volgens Sébas Diekstra, advocaat van de ouders van Bram, was het 'klaphamerdrama' geen ongeluk. "Het rotzooien met grote hoeveelheden verboden explosieve stoffen past niet in die categorie."
O.'s advocaat Janbart Kalk vindt een gevangenisstraf niet op zijn plaats. "De fout is veroorzaakt door een constructiefout in de klaphamer."
De rechtbank doet op donderdag 15 december uitspraak in de zaak.
Bij het 'klaphamerdrama' raakte ook de 11-jarige Robbin gewond. De jongen moest meermaals geopereerd worden. De verwachting is dat de jongen een functionele beperking aan beide onderbenen houdt. "Mijn zoon is getekend voor het leven", zei zijn moeder.
Bekijk de documentaire 'In één klap: de ouders van Bram (12) over het fatale klaphamerdrama':

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.