Nieuws

Burgemeester Staphorst: "Als er fouten zijn gemaakt, moeten we daarvan leren"

Burgemeester Jan ten Kate van Staphorst.
Burgemeester Jan ten Kate van Staphorst. © Rijksoverheid
Hoe kon het zo vreselijk mis gaan rondom de Sinterklaasoptocht zaterdag in Staphorst? Burgemeester Jan ten Kate wenst zich daar dagen later niet over uit te spreken, totdat onderzoek is gedaan naar de rellen in zijn gemeente. Hierbij werden demonstranten van Kick Out Zwarte Piet fel op de huid gezeten door grote groepen mensen die een geplande demonstratie tegen Zwarte Piet in Staphorst op barbaarse wijze tegenhielden.
De grimmige sfeer die zich aan de rand van het dorp steeds verder opbouwde, terwijl binnen de bebouwde kom de Sint het middelpunt was van een vrolijk kinderfeestje, was voor burgemeester Ten Kate het signaal om de demonstratie te verbieden en de leden van Kick Out Zwarte Piet naar huis te sturen. Deed de burgemeester daar juist aan? Had hij niet de demonstranten moeten beschermen tegen de volkswoede van de voorstanders van Zwarte Piet? En wat te denken van het afwachtende optreden van politie en ME dat zich de weg liet versperren door blokkades zodat relschoppers hun gang konden gaan?

Van fouten leren

Allemaal vragen die leven in de samenleving, niet alleen lokaal maar ook landelijk. Burgemeester Ten Kate zal om het onderzoek niet voor de voeten te lopen daar nu nog niet op in gaan. "Maar als uit de onderzoeken blijkt welke fouten er eventueel zijn gemaakt, moeten we daar met z'n allen van leren."
Wat ging er mis bij de Sinterklaasintocht in Staphorst?
Natuurlijk heeft de rumoerige nasleep deze week de burgemeester van Staphorst intensief bezig gehouden en kijkt hij terug met een gevoel van teleurstelling. "Wat wij graag hadden gewild was een kinderfeest met daarnaast de mogelijkheid tot een demonstratie van Kick out Zwarte Piet. Dat is niet gelukt en dat is bijzonder jammer."

Driehoeksoverleg

Het driehoeksoverleg in het gemeentehuis van Staphorst van de burgemeester met politie en justitie was er juist op gericht om zo goed mogelijk te kunnen handelen naar bevinden van zaken. "We werden constant geïnformeerd over wat er zich buiten het dorp afspeelde. Er ontstond een beeld van een grimmige sfeer die zich aan het opbouwen was. In overleg bepaal je dan hoe daarmee om te gaan. Wat de politie er mee doet, is aan de politie zelf. Dat nu gaan evalueren is voorbarig. Eerst moet onderzoek worden gedaan. Als ik daar wat over zeg op dit moment lijkt het of ik aan het verdedigen ben wat anderen hebben gedaan."
Het ministerie van Justitie en Veiligheid neemt de rol van de politie onder de loep. De gemeente Staphorst zal het eigen handelen tegen de lamp houden. "Wij gaan zeker ook naar ons zelf kijken", beaamt burgemeester Ten Kate. "Ik denk dat het goed is dat we de gemeenteraad meenemen in welke vragen er in het onderzoek moeten worden gesteld. Ik kan alleen stellen dat wij hebben gehandeld volgens bevinding van zaken en of dat goed is geweest, moet een onderzoek uitwijzen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.