nieuws

Stichting Zinloos Geweld tegen Dieren wil landelijk netwerk opsporing paardenbeul

Stichting Zinloos Geweld tegen Dieren uit Enschede gaat een landelijk netwerk van speurders opzetten dat moet leiden tot de opsporing van paardenbeulen. Dat zegt voorzitter Henk ten Napel nadat het landelijk rechercheteam van de politie, dat zich sinds vorig jaar bezig hield met paardenmishandelingen, het onderzoek heeft stopgezet wegens gebrek aan resultaten.
Sinds 2013 zijn negentig paarden op gruwelijke wijze toegetakeld. Gezien de aard van de toegebrachte verwondingen gaat het in vrijwel alle gevallen om seksueel getinte mishandelingen. Het onderzoek naar nieuwe gevallen van paardenmishandelingen wordt in voorkomende gevallen voortgezet door de politie in de regio, maar de Stichting Zinloos Geweld tegen Dieren verwacht daar weinig van. "Het heeft lage prioriteit", aldus Ten Napel.
De Enschedese voorzitter van de stichting betreurt het ontbreken van een landelijke database met betrekking tot de paardenmishandelingen. Ten Napel: "Tien jaar geleden had Twente te maken hadden met een dierenbeul die in de regio paarden seksueel mishandelde. Door feiten, locaties, tijdstippen en bewijsmateriaal aan elkaar te knopen kwamen we ook toen op basis van eigen gegevens de beul op het spoor. We konden vrij nauwkeurig aangeven waar de politie in een omtrek van 20 kilometer moest zoeken. Wat toen werkte, moet nu ook kunnen lukken is het idee."

Inschakelen van burgerwachten

De landelijke database moet worden gevoed door contacten in het hele land die volgens Ten Napel allemaal op dezelfde wijze kijken naar en omgaan met gegevens van oude en nieuwe paardenmishandelingen. Ten Napel denkt aan het inschakelen van bestaande burgerwachten die affiniteit met het onderzoek hebben. "Ik beschik al over een profiler en een rechercheur die landelijk kunnen opereren."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.