Nieuws

Hoe een ‘opa’ met intimidatie een ouderenflat in zijn greep houdt

Afbeelding ter illustratie
Afbeelding ter illustratie © Getty Images / Canberk Sezer
Een 68-jarige man en zijn familie zouden al jarenlang een ouderenflat terroriseren aan de Hogenkampsweg in Zwolle. Hij en zijn familieleden zouden medebewoners en personeel bedreigen, seksueel intimideren en ook drugs gebruiken. Dat stellen zorgorganisatie Driezorg en bijna vijftig ouderen. De Zwollenaar is nu voor de rechter gesleept, om er voor te zorgen dat hij uit zijn appartement wordt gezet.
Tweeënhalf jaar geleden trekt de Zwollenaar in een appartement in zorgcomplex Arcadia, waar de gemiddelde leeftijd 80+ is. Al snel stromen er klachten over hem en zijn familie binnen bij Driezorg. De overlast bestaat volgens de aangevers uit drugsgebruik, manipulatie, bedelen, rookoverlast, (seksuele) intimidatie, schelden, bedreigingen, schreeuwen, stank en criminele activiteiten.

Lege flessen gestolen

Bewoners van Arcadia en medewerkers voelen zich niet meer veilig, zegt Driezorg bij de rechtbank. "Hij heeft zelfs ingezamelde lege flessen gestolen, waarvan de opbrengst bedoeld was voor een goed doel. Ook heeft hij een medewerker seksueel geïntimideerd."
Medebewoners durven volgens Driezorg hun appartement niet meer uit, omdat ze doodsbang zijn de Zwollenaar in de lift tegen te komen. "Hun deuren zitten altijd op het kettingslot." Door medebewoners en hun familie zijn meerdere klachtenbrieven gestuurd.

Familie

Volgens de aangevers is het niet alleen de Zwollenaar die overlast veroorzaakt, maar ook een aantal van zijn criminele familieleden. Zo is een neef veroordeeld voor diefstal van meerdere fietsaccu's uit de stalling van Arcadia. Ook zouden ze medewerkers van het zorgcomplex hebben opgewacht in het kantoor en bij de auto.
Eén van de medewerkers voelt zich zo bedreigd, dat diegene sindsdien rondrijdt met een ijzeren staaf in de auto. Bij iedere rit controleert de medewerker meermaals of familieleden van de Zwollenaar niet de achtervolging hebben ingezet en wisselt dagelijks van route, "uit angst voor represailles."

Criminele familie

Het appartement van de Zwollenaar zou ook dienen als onderduikadres voor criminele familieleden. Medebewoners stellen dat de politie om die reden al vier keer een inval heeft gedaan. Tijdens de warme zomerdagen hebben ze de deuren en ramen niet open durven laten, uit angst voor die familieleden. Voor de familieleden zijn door Driezorg straatverboden aangevraagd.
Volgens de zorgorganisatie is er tevergeefs alles aan gedaan om de situatie te verbeteren. Zo zijn er gesprekken geweest met tal van zorginstellingen, de politie, het sociaal wijkteam en de mentor van de Zwollenaar. "We willen daarom nu dat de rechtbank beslist tot ontruiming van het appartement." Volgens Driezorg hoort de Zwollenaar thuis in een andere woonvorm, "met meer begeleiding en een ambulant team."

Kwetsbare doelgroep

Driezorg maakt zich extra zorgen over de situatie, omdat op korte termijn een zeer kwetsbare doelgroep in Arcadia komt te wonen. "Deze mensen hebben vaak dementie én zijn enorm beïnvloedbaar."
Voor de rechter benadrukte de advocaat van Driezorg nogmaals hoe zeer de bewoners en medewerkers te lijden hebben onder deze ene bewoner. Dat deze meneer eigenlijk niet in Driezorg thuishoort, daar zijn alle partijen het wel over eens, maar het duurt Driezorg te lang voor de Zwollenaar naar een andere plek verhuist.
Het duurt in het meest ideale geval nog één tot twee jaar voor dit mogelijk is. En dat is als de bewoner de juiste medische indicatie krijgt waaruit blijkt dat hij niet zelfstandig meer kan wonen. Dat hij zoveel overlast veroorzaakt, is daarbij geen factor.

Dakloos

Volgens de advocaat van de bewoner is er verder geen acute reden voor uitzetting. De advocaat van B werpt ook op dat Driezorg bij het intake gesprek wist waar ze met B aan begonnen.
Uitzetting betekent effectief dat de bewoner dakloos wordt en dat hij uit het zicht van hulpverleners verdwijnt. Het is namelijk de vraag of hij voor langdurige zorg in aanmerking komt. 
Maar weegt dit drama op tegen de 180 angstige bewoners van driezorg, en enkele medewerkers die inmiddels zelfs een burn-out dreigen te krijgen van de door B veroorzaakte stress? Dat is de vraag waar de rechter zich de komende twee weken over moet buigen. Want beiden partijen komen er samen niet meer uit.
De uitspraak is op 12 december.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.