Nieuws

Black Friday moet meer zijn dan alleen hoge kortingen en koopjes: "Het kan veel duurzamer"

Op Black Friday regent het aanbiedingen met hoog oplopende kortingen. Leuk als je goedkoop iets wilt scoren, maar niet iedereen is er blij mee: er zijn mensen die het een feest van verspilling en overconsumptie vinden. Zo doet een grote winkelketen als IKEA niet mee aan Black Friday, maar laat het bedrijf een tegengeluid horen.
De Zweedse meubelgigant, met vestigingen in Zwolle en Hengelo, heeft Black Friday omgetoverd in Bring Back Friday. Klanten kunnen oude meubels die nog een tweede leven verdienen inruilen voor een tegoedbon. En tijdens de Bring Back Friday weken krijgen Family Card-houders extra hoge inruilwaarde.
"Meubels die er nog goed uitzien kunnen wij prima doorverkopen in onze winkel, in onze 'circulair hub'. Voor een zacht prijsje kunnen klanten iets aanschaffen. Soms zit er een klein krasje op maar veel mensen vinden dat niet erg", zegt Renske Veltman van IKEA Hengelo. "We kunnen veel duurzamer met onze spullen omgaan".
Bring Back Friday: Woongigant geeft meubels een tweede kans

Bewustwording

De gemeente Hengelo ondersteunt dit initiatief volop. Wethouder duurzaamheid Claudio Bruggink van Hengelo kwam vanmorgen zelf ook een meubel inleveren. "Door hier te zijn willen wij als Hengelo mensen bewuster laten worden van hergebruik van spullen. Door dit soort dagen word je aangespoord om goedkoop te kopen enorm aangewakkerd en een beetje bewustwording daarover kan geen kwaad", zegt Bruggink.
"Wij willen graag de levensduur van meubels verlengen. Dat is veel duurzamer en een belangrijk thema van nu. We merken dat het nu ook drukker is dan normaal. Het hele jaar kunnen mensen gebruikte meubels inleveren. Dat zijn er normaal zo'n zeven per week. De afgelopen twee weken waren dat er tien per dag", zegt Renske Veltman van IKEA. "Deze mogelijkheid moet nog veel bekender worden en we kijken ook naar uitbreiding van de mogelijkheden."
Je oude meubels zijn de oplossing voor iemand anders
Je oude meubels zijn de oplossing voor iemand anders © RTV Oost

Black Friday Green Friday

In Zwolle opende Extinction Rebellion vandaag de deuren van een pop-up store. Aan de Roggenstraat konden liefhebbers tweedehands kleding kopen voor een laag prijsje of komen ruilen. Naimo Slijkhuis vertelt: "De duurzaamste kleding is eigenlijk de kleding die je niet koopt. We willen met deze actie een ludieke maar serieuze tegenhanger vormen van Black Friday."
Vooral studenten komen snuffelen tussen de kledingstukken. "We hebben kringlopen gevraagd om aan te haken en kledingstukken beschikbaar te stellen. Ook hebben wij als initiatiefnemers zelf kleding ingezameld die nog een rondje mee kan. Het enige wat we vragen is dat de kleding schoon is. Het is de eerste keer dat we dit doen, in Amsterdam houden we vandaag een soortgelijk initiatief."

Geen soep over schilderijen

Wie aan Extinction Rebellion denkt, zal eerder denken aan demonstranten op wegen of mensen die zich vastplakken aan schilderijen. "Dat zijn inderdaad wel de acties die vaak naar buiten komen. Maar we doen veel meer. Zo planten we bomen en hebben we vandaag deze winkel in Zwolle. Op tal van manieren willen we mensen dus bewust maken van het belang van duurzaamheid", besluit Slijkhuis.
Naomi Slijkhuis vertelt over 'Green Friday' in de Zwolse binnenstad.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.