Nieuws

Oekraïense vluchtelingen en studenten van Saxion Hogeschool runnen pop-up restaurant

Andriana Roman
Andriana Roman © RTV Oost
De brasserie van de Deventer Schouwburg was afgelopen weekend tijdelijk een Oekraïens restaurant. Twee avonden achter elkaar werd er samen met studenten een avond vol traditioneel eten, muziek en uitwisseling georganiseerd.
In Oekraïne werkte ze al jarenlang in een café, dus aan haar ervaring ligt het niet. Andriana Roman had er dan ook zin. "Lekker met elkaar eten, drinken en kletsen", vertelt ze. "Ik ben heel erg geïnteresseerd in de Nederlanders en hun achtergrond."

Strak uitverkocht

Samen met elf andere vluchtelingen runde ze afgelopen weekend een restaurant in de Deventer Schouwburg. Studenten van de Saxion Hospitality Business School hielpen hen erbij. "Het is ook voor ons een kans om hen beter te leren kennen", zegt Daphne van Barneveld. "We hebben een meisje in onze klas die Oekraïens is, dus we horen regelmatig verhalen van haar hoe het in haar land aan toe gaat. Dat maakt het extra mooi om hieraan mee te werken."
Met zo'n vijftig gasten per avond was het strak uitverkocht. Het geld dat met de avonden is verdiend gaat in zijn geheel naar de vluchtelingen zelf. Daarnaast hadden gasten de mogelijkheid om een vrijwillige donatie te doen. Al is het geld niet het enige doel, zegt Van Barneveld. "We willen de gasten ook bewust laten worden van wat er speelt op dit moment in Oekraïne. Dast doen we onder meer met een folder die op elke tafel ligt. Daarop staan foto's van de Oekraïense medewerkers en hun achtergrond."

Nieuwe skills leren

Die kennismaking werkt twee kanten op, want ook de vluchtelingen willen meer leren over Nederland en onze manier van leven. "We willen hen een kans geven om hier werkt te kunnen vinden en skills aan te leren die daarvoor nodig zijn", legt Van Barneveld uit. Roman knikt ondertussen instemmend. "Misschien ga ik nooit meer terug naar Oekraïne omdat dat onmogelijk is. Daarom moeten mijn zoon en ik blijven leren en proberen om de Nederlandse taal nog beter te begrijpen. Dat gaat goed, al is het schrijven soms wel heel lastig", zegt ze.
Omdat het restaurant zo'n succes is, is al besloten dat er een volgende editie komt in juni volgend jaar.
Oekraïens pop up restaurant in Deventer Schouwburg

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.