Nieuws

Restaurant De IJzeren Pot na 48 jaar noodgedwongen dicht: "Het wordt een emotionele avond"

Elly en Eef Nieuwlaar in restaurant De IJzeren Pot
Elly en Eef Nieuwlaar in restaurant De IJzeren Pot © RTV Oost / Teun van der Velden
Nog één avond zit het restaurant vol met gasten, maar na vanavond gaan de deuren dan toch echt definitief op slot. Restaurant De IJzeren Pot in Wierden houdt op te bestaan. Noodgedwongen.
Ze hebben het er zichtbaar moeilijk mee als we vanochtend op bezoek komen: Elly (71) en Eef Nieuwlaar (64). Want eigenlijk willen ze helemaal niet stoppen, maar ze zeggen dat het niet anders kan. "Om te voorkomen dat we verder in het moeras zakken", zegt Eef. "Dan raken we alles kwijt. En dat willen we niet."

'Aanzoek op de stamtafel'

De alsmaar stijgende prijzen, personeelstekort en de gedwongen coronasluiting doen het echtpaar de das om. "Als ik terug in de tijd kan, had ik het restaurant aan het begin van de coronacrisis dichtgedaan. Dat had een hoop negativiteit gescheeld. Het is voor ons gewoon niet meer te doen om zo verder te gaan. De leeftijd speelt natuurlijk ook een rol."
Restaurant De IJzeren Pot na 48 jaar noodgedwongen dicht
Bossen bloemen, cadeautjes en kaartjes. Het stel is overspoeld met steunbetuigingen. "Dat doet ons heel erg goed", vertelt Elly. "Dat merkten we gisteravond ook. Toen hadden we het hele restaurant vol zitten met veel vaste gasten. Toen werden veel anekdotes opgehaald. Zoals een stel dat veertig jaar geleden in ons restaurant de verloving had gevierd. Of iemand die op de stamtafel ten huwelijk is gevraagd. Hele mooie verhalen."

Van Almelo naar Wierden

Het personeelsteam van De IJzeren Pot, waarvan de vaste kern al lange tijd samenwerkt, is het restaurant tot het eind trouw gebleven. "Sommigen hebben al wel weer nieuw werk, maar willen hier tot en met vandaag blijven werken", legt Elly uit. "Die passie van ons vaste team doet ons heel erg goed. Ook oud-personeelsleden, sommigen van een hele tijd geleden, zochten weer contact toen ze het nieuws hoorden dat we gaan stoppen. Dat is ontzettend fijn."
Het gaat een emotionele avond worden
Eef Nieuwlaar
In 2003 verhuisde het restaurant van Almelo naar Wierden. Het restaurant werd daarna alleen maar bekender in Twente. "Die stap was toen erg goed. Hier in Wierden kregen we een terras bij de zaak en begon het steeds beter te lopen", vertel Eef. "Ondertussen waren we ook druk met de catering voor bedrijven. En uiteindelijk begonnen we ook een zaak op het Lageveld. Dat was seizoensgebonden met mooie bruiloften en feesten. Die locatie blijven we ook de komende tijd nog runnen."

Laatste avond

Elly en Eef hoopten op een stel dat het restaurant in Wierden over wilden nemen. "Helaas mocht dat niet zo zijn. De naam 'De IJzeren Pot' verdwijnt dus definitief. We hebben het pand met inventaris verkocht, maar we hebben geen idee welke partij er in het pand komt."
Restaurant De IJzeren Pot
Restaurant De IJzeren Pot © eigen foto
Niet alle inventaris blijft achter. "We hebben een aantal spullen die erg belangrijk voor ons zijn. Een cadeau dat we van het personeel jaren geleden gekregen hebben, maar ook bijvoorbeeld het logo op de muur. Dat gaat mee naar huis."
Maar nu eerst een belangrijke avond. "Ja, die gaat emotioneel worden. Het einde is niet zoals we willen, maar we gaan er nog een keer iets moois van maken", sluit Eef Nieuwlaar af.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.