Nieuws

Koeienveiling in Beerzerveld na negen jaar terug: "We verwachten er meer"

Voor het eerst in negen jaar is er weer een koeienveiling gehouden. Dit keer vond 'ie plaats in Beerzerveld. Het gaat om de veestapel van boer Wilco Dogger. Zijn koeien stonden de afgelopen jaren steevast in de top tien met 'hoogste bedrijfsproductie'. Ze geven dus veel melk en dat weten mensen. Daarom zaten er ongeveer zevenhonderd kandidaten klaar, met catalogus en biednummer in de hand, om de nieuwe eigenaar te worden van een van deze topkoeien.
In totaal werden er 127 koeien geveild. De een was gewilder dan de ander. De vraagprijs per koe? Duizenden euro's. Boer Dogger heeft geen opvolger en zit daarnaast vlak bij een Natura 2000-gebied. "Daarom heeft hij besloten het bedrijf te verkopen. Op die manier wordt er wat meer ruimte gemaakt voor collega's en op den duur wilde hij toch stoppen. De rechten zijn verkocht aan de provincie Overijssel", vertelt Bert Meijering, die de veiling organiseerde.
Wij waren bij de koeienveiling in Beerzerveld:
In Beerzerveld werd sinds 2013 weer een koeienveiling gehouden: "Verwachten er meer"
De laatste koeienveiling in Nederland was negen jaar geleden. "In de tussentijd hebben wij geen veiling meer gehad", aldus Meijering. Volgens hem is daar een logische verklaring voor. "In 2015 werd het melkquotum afgeschaft en konden mensen vrij melken. Als boeren toen wilden stoppen, gingen de koeien naar verschillende bedrijven. Maar door alle nieuwe regels verwachten we in de toekomst weer meer veilingen."

'Emotioneel'

Hoewel boer Dogger achter zijn beslissing staat, blijft het pijnlijk om je koeien te zien gaan. Hij wilde niet reageren op de dag van de veiling. Meijering snapt dat, want volgens hem is zo'n veiling best emotioneel voor boeren. "Het besluit is genomen. Maar als de koeien de komende dagen opgehaald worden en de stal echt leeg is... Dat doet heel veel met boeren."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.