Nieuws

'Drie cardiologen van Isala Zwolle mogen geen ingewikkelde ingrepen meer uitvoeren'

Isala Ziekenhuis Zwolle
Isala Ziekenhuis Zwolle © ANP / Sander Koning
Drie cardiologen in het Zwolse Isala ziekenhuis mogen voorlopig bepaalde ingewikkelde ingrepen niet meer zelfstandig uitvoeren, nadat medewerkers de noodklok hadden geluid over hun functioneren. Dat meldt de Volkskrant.
Het gaat om cardiologen die werkzaam zijn op de zogeheten hartkatheterisatiekamers. Ze vervangen onder meer hartkleppen en plaatsen pacemakers. Hartfunctielaboranten assisteren bij zulke ingrepen en zijn daar speciaal voor opgeleid. De afgelopen weken moest zo vaak de hulp van een meer ervaren cardioloog worden ingeroepen, dat de hartfunctielaboranten aangaven ‘onvoldoende vertrouwen’ te hebben dat de drie cardiologen zelfstandig veilige zorg kunnen leveren.
De medewerkers van het ziekenhuis dreigden het werk neer te leggen als niet kon worden gegarandeerd dat er altijd een meer ervaren cardioloog in de buurt zou zijn. De drie cardiologen om wie het gaat zijn nieuw in het ziekenhuis. Zij zijn aangesteld om het tekort aan artsen in het ziekenhuis op te vangen.
Het is al langere tijd onrustig op de cardiologieafdeling van het Zwolse ziekenhuis. Isala schorste in juni twee cardiologen. Zij worden samen met drie gepensioneerde collega-cardiologen verdacht van het aannemen van miljoenen euro's aan steekpenningen. Stichting Hartpatiënten Nederland schreef in een reactie daarop een brandbrief aan de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd IGZ om aandacht te vragen voor de patiëntveiligheid in de cardiologische zorg. Die zou volgens de stichting onder druk staan. Het hartcentrum in Zwolle is één van de belangrijkste en grootste van Nederland.

Code rood

Volgens de Volkskrant zijn na dit conflict veel cardiologen en arts-assistenten weggegaan, waardoor de wachtlijsten en werkdruk opliepen. Eind september werd er op de afdeling 'code rood' afgekondigd: alle vormen van patiëntenzorg moesten worden afgeschaald en veel ingrepen werden uitgesteld. Er werden elf cardiologen van buitenaf aangetrokken, maar over drie van hen bestaan nu dus twijfels.
In een reactie laat Isala weten dat één cardioloog 'specifiek complexe ingrepen' helemaal niet meer mag uitvoeren en de andere twee zouden 'na hopelijk een korte inwerkperiode' weer zelfstandig kunnen werken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.