Nieuws

Aanpak 'dodenweg' N50 in Kampen laat nog jaren op zich wachten

Archiefbeeld van een van de ongelukken op de N50
Archiefbeeld van een van de ongelukken op de N50 © News United / Stefan Verkerk
Het duurt nog enkele jaren voordat de 'dodenweg' N50 wordt verbreed en er een fysieke rijbaanscheiding wordt geplaatst. De weg wordt op z'n vroegst in 2025 of 2026 aangepakt, meldt minister Harbers van Infrastructuur aan de Tweede Kamer. Dat is jaren later dan oorspronkelijk was gepland.
De aanpak van de beruchte weg liep eerder al vertraging op vanwege de stikstofregels en dat blijft nu voor problemen zorgen. Hoewel het ministerie beloofde dat de verbreding van de N50 prioriteit zou krijgen bij de stikstofberekeningen, betekent dat niet dat de schop volgend jaar al de grond ingaat. Daarnaast kost de totale aanpak miljoenen euro's meer vanwege de gestegen bouwkosten.

Meerdere ongelukken

De roep om de aanpak van de N50 klinkt al jaren. Op de weg zijn in het verleden meerdere ernstige ongelukken gebeurd. Begin deze maand verongelukten er nog drie mensen op de N-weg. De slachtoffers waren een 68-jarige man en 67-jarige vrouw uit Emmeloord en een 41-jarige man uit de Groningse gemeente Het Hogeland. Aan het ongeval ging een politieachtervolging vooraf. In april van dit jaar kamen een 34-jarige vrouw en haar 8-jarige dochter om het leven bij een frontale aanrijding met een vrachtwagen.

Maximumsnelheid verlaagd

Op 9 september 2022 werd de maximumsnelheid al verlaagd van 100 naar 80 kilometer per uur. Het is een van de tijdelijke maatregelen om de N50 veiliger te maken. Ook wordt er gewerkt aan tijdelijke rijbaanscheiding in de vorm van een betonnen barrier. Deze barrier zorgt ervoor dat verkeer niet op de andere weghelft terecht kan komen.
Sander de Rouwe, burgemeester van Kampen, deed eerder een beroep op automobilisten die de weg gebruiken. "De weg zelf veroorzaakt meestal geen ongevallen. Wanneer de politie hier komt controleren, houden ze tientallen en soms honderden mensen aan die een mobiele telefoon in de handen hebben. Dat is best ingewikkeld om te zien en te ervaren."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.