Nieuws

Carla Evers van BBB over provinciale verkiezingen: "Overijssel is van ons"

Boerin Carla Evers wordt lijsttrekker BBB in Overijssel
Boerin Carla Evers wordt lijsttrekker BBB in Overijssel © RTV Oost
Als de peilingen uitkomen, wordt nieuwkomer BoerBurgerBeweging volgend jaar één van de grootste partijen in de Provinciale Staten. Lijsttrekker Carla Evers uit Hezingen verwacht bij de verkiezingen in maart 'negen a tien zetels' te veroveren. En dan gaat er volgens haar veel veranderen in het provinciehuis.
Het verkiezingsprogramma moet nog vastgesteld worden, maar duidelijk is al wel dat BBB het anders gaat doen dan de huidige fracties. "Overijssel komt centraal te staan. De provincie wordt nu teveel vanuit Den Haag bestuurd. Het is een uitvoeringsmachine geworden. We hoeven niet alles braaf uit te voeren wat Den Haag over de schutting gooit maar kunnen ook zeggen dat wij op onze manier de problemen oplossen. Overijssel is van ons", zei ze in het radioprogramma Groot Onderhoud.

Pippi Langkous-motto

Ook de stijl van politiek bedrijven zal anders zijn. "Authentieker", aldus Evers. "Recht is recht en krom is krom." Dat de BBB-kandidaten weinig politieke ervaring hebben, ziet Evers niet als een probleem. Zelf doet ze al ervaring op als fractieondersteuner van Gert Brommer, die als afgescheiden VVD-er een eenmansfractie vormt maar op de lijst voor BBB-staat. Voor Evers geldt het Pippi Langkous-motto. "Ik heb het nog nooit gedaan, maar ik denk wel dat ik het kan."
Den Haag maakt telkens half beleid
Carla Evers, provinciaal lijsttrekker BBB
Evers (59), eerder werkzaam als makelaar, heeft bestuurlijke ervaring als regionale bestuurder van LTO maar had nooit politieke ambities. Toch meldde ze zich op enig moment aan bij de BoerBurgerBeweging. "Ik moet iets doen. Voor Nederland, voor Overijssel, voor het platteland, de boeren. Ik maak me zorgen. Ik zie om me heen mensen boos, verdrietig en ongelukkig zijn. De grote problemen in dit land worden niet opgelost. Ik kan het voor mezelf niet verantwoorden om op de bank te blijven zitten."
Carla Evers merkt zelf de onzekerheid in de agrarische sector. Samen met haar man heeft ze een vleeskuikenbedrijf dat bevruchte eieren produceert. Door de ligging vlakbij het Natura 2000-gebied Dal van de Mosbeek, is de toekomst ongewis. "De overheid is hier de afgelopen jaren al tig keer geweest met de vraag of we willen vertrekken. Ze zullen nu wel weer komen maar wij willen niet vertrekken. Via innovatie denken wij de stikstofuitstoot terug te kunnen dringen maar de overheid doet daar niets mee. Den Haag maakt telkens half beleid."

Piekbelasters

Ook de recente kabinetsplannen om de stikstofuitstoot van piekbelasters terug te dringen, zijn volgens Evers niet duidelijk uitgewerkt. Boeren worden verleid om te stoppen, te verhuizen of te innoveren. "Dat de keuze bij de boeren wordt gelegd, vind ik wel goed. Maar er zijn tal van praktische vragen. Wie bepaalt bijvoorbeeld de waarde van het bedrijf?"
Carla Evers in de radiostudio van RTV Oost
Carla Evers in de radiostudio van RTV Oost © RTV Oost
Ook als Carla Evers straks Statenlid is, hoopt ze volop mee te kunnen blijven werken in het pluimveebedrijf. "Ik vond het vanaf het begin leuk. Het is gewoon genieten als je in de stal loopt. Je ruikt, hoort en ziet hoe het met de kippen is."
Het interview is hier en als podcast terug te luisteren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.