Nieuws

We verbruiken minder water, maar gaan er meer voor betalen: hoe zit dat?

Vitens weigerde dit jaar voor het eerst aanvragen van Overijsselse bedrijven voor aansluiting op het drinkwater. Het drinkwaterbedrijf moet gedurfde keuzes maken om de drinkwatervoorzieningen op lange termijn zeker te stellen. Eén daarvan is het verhogen van de tarieven naar recordhoogte.
Gemiddeld gaat een huishouden 20 euro per jaar meer betalen. Van €0,72 naar €0,85 per kubieke meter, terwijl afgelopen jaar veel minder water verbruikt is.
Directievoorzitter Jelle Hannema legt uit waarom het tarief toch omhoog gaat. "Doordat er minder verbruikt is, hebben wij ook minder inkomsten gekregen. Tegelijkertijd gaan de kosten omhoog, zoals voor energie. Al onze pompen draaien op elektriciteit. Maar ook personeel en grondstoffen worden duurder", zegt Hannema.
Maar er is nog een reden waarom de tarieven omhoog gaan. "We moeten investeren in een innovatieve manier van waterwinning, nu lopen we al tegen grenzen aan van drinkwaterwinning in Twente. Wij willen op langere termijn een nieuw systeem aanleggen waarbij we vanuit de IJsseldelta oppervlaktewater gaan zuiveren voor Twente", zegt Hannema.
Waarom is er dan minder verbruikt? "Waarschijnlijk douchen we minder en korter door de hoge energieprijzen. Dat heeft effect. Ook zijn mensen na de coronaperiode meer buitenshuis gaan werken. Tijdens de droogte hebben wij met gerichte campagnes geprobeerd mensen aan te sporen zuiniger met water om te gaan."
Directievoorzitter Jelle Hannema in drinkwater productielocatie Tull en 't Waal
Directievoorzitter Jelle Hannema in drinkwater productielocatie Tull en 't Waal © RTV Oost

Oplossingen

Dat drinkwater niet meer vanzelfsprekend is, komt onder meer door klimaatverandering. Maar de vraag neemt alleen maar toe door bijvoorbeeld woningbouw en het feit dat er meer mensen bijkomen. Directievoorzitter Jelle Hannema roept het Rijk, de provincie en gemeenten op te helpen om meer water uit de grond te halen.
De leveringszekerheid blijft voor komend jaar onduidelijk. Afgelopen jaar moest Vitens aanvragen voor aansluitingen in Overijssel weigeren. "Er is nog steeds niets veranderd, dus dit kan weer voorkomen. Tegelijkertijd is met creatieve oplossingen zoals waterbesparingstechnieken een heleboel mogelijk. Dat doen wij in samenspraak met de bedrijven", zegt Hannema.

Korte en lange termijn

Voor dit project wil Vitens marktpartijen uitnodigen om met oplossingen te komen. Oppervlaktewater is lang niet zo schoon als water uit de diepe bodem. Het moet daarom extra goed gezuiverd worden. Vervolgens moet het water ook omhoog gepompt worden naar de hoger gelegen gebieden in het Oosten.
Deze visie biedt op de korte termijn nog geen oplossing en dus blijft uitbreiding bij de huidige waterwingebieden nog steeds nodig. Dat stuit ook op weerstand van omwonenden, zoals bij Hammerflier. "Wij zullen met inachtneming van de zorgen die er leven mee door moeten gaan. De drinkwatervoorziening staat op het spel."
Vitens levert drinkwater aan 5,8 miljoen mensen en bedrijven in de provincies Flevoland, Friesland, Gelderland, Utrecht en Overijssel. Het bedrijf is verantwoordelijk voor de leveringszekerheid van schoon drinkwater. Maar vooral in Twente begint die garantie steeds nijpender te worden. Hier moeten acuut iets gebeuren. Maar ook in de regio IJsselland moet voor 2030 wat gebeuren.
Begin dit jaar maakten we deze video over het dreigende watertekort:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.