Nieuws

Kerst in Oud Kampen na twee coronajaren helemaal terug, met een apart tintje

Kerst in Oud Kampen kan na twee coronajaren weer helemaal los.
Kerst in Oud Kampen kan na twee coronajaren weer helemaal los. © Fotografieronald
Kampen verandert volgende maand in een mysterieuze havenstad. Tenminste, dat is het gevoel dat veel mensen moeten krijgen die dit jaar 'Kerst in Oud Kampen' bezoeken. Het kan weer, volgende maand, na twee coronajaren. Voor de organisatie was die gedwongen rustpauze een mooi moment 'om de zaken eens goed op een rijtje te zetten.'
Theaterfestival Kerst in Oud Kampen kon twee jaar niet doorgaan door coronamaatregelen. De vrijwilligers deden er alles aan om de sfeer vast te houden, maar rond kerstmis gebeurde er bijzonder weinig in de stad.
Dit jaar meldt de organisatie echter dat iedereen weer staat te popelen om Kampen en al haar bezoekers twee dagen lang te verrassen, ontroeren en vermaken.

Nautisch tintje

Vooruitlopend op het Hanzejaar 2023 krijgt het festival dit jaar een nautisch tintje en een opwarmertje op de vrijdag. Wie Kerst in Oud Kampen dit jaar bezoekt, zal het gevoel krijgen in een mysterieuze havenstad verzeild te zijn geraakt. Vreemde wezens zullen zich tussen het publiek begeven, door toeval aan land gekomen maar duidelijk afkomstig uit de zee of van de schepen. En natuurlijk allemaal in een nautisch decor, dat bol staat van de zeilen en de touwen.
Kerst in Oud Kampen kan na twee coronajaren weer helemaal los.
Kerst in Oud Kampen kan na twee coronajaren weer helemaal los. © Fotografieronald
"Kampen is natuurlijk altijd al een stad geweest die iets had met het water, denk maar aan de kogge en de voormalige Zuiderzee", zegt artistiek leider Jan Liefting over dat thema. "Maar ook nu nog, met de botters en de bruine vloot. Genoeg inspiratie voor een theaterfestival."

Meer ruimte en rust

De gedwongen pauze van twee jaar werd door de leiding van Kerst in Oud Kampen gebruikt om de zaken eens goed op een rijtje te zetten. Zo loopt de route bijvoorbeeld dit jaar anders dan veel festivalgangers gewend zullen zijn. "We kregen vaak te horen; wat jammer dat we niet even langer konden blijven kijken", weet Gerrie Kragt als festivaldirecteur. "Vooral in de wat nauwere straten zoals de Buiten Hofstraat werd het publiek als het ware vooruit gestuwd."
Daarom is er dit jaar voor gekozen het publiek en de spelers alle ruimte te gunnen op de bredere IJsselkade en in de Buiten Nieuwstraat. "Meer ruimte, meer rust", zegt Kragt. "En we hebben ook geluisterd naar andere suggesties van het publiek; de nostalgische kermis op het Van Heutszplein is en blijft nou eenmaal een publiekslieveling. Die kermis staat er natuurlijk dit jaar weer."

Vroeg in seizoen

Kerst in Oud Kampen valt dit jaar vroeg; al op 10 en 11 december. Die twee dagen zijn gekozen om het WK voetbal in Qatar voor te zijn, want de week erop staan de halve en hele finale op het programma.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.